ГоловнаПолітика

Україна заборонила росіянам голосувати на виборах у посольстві та консульствах

Росія не виконала вимогу не проводити вибори в Криму.

Україна заборонила росіянам голосувати на виборах у посольстві та консульствах
Фото: С14

Міністерство внутрішніх справ України повідомило, що в неділю 18 березня 2018 року режим охорони дипломатичних установ Російської Федерації на території України в Києві, Харкові, Одесі та Львові не буде передбачати доступу до цих об'єктів громадян РФ для голосування на виборах. Туди будуть допускатися тільки особи з дипломатичним статусом.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомляють на сайті МВС.

Аваков зазначив, що в п'ятницю викликав у міністерство тимчасового повіреного у справах Російської Федерації в Україні і повідомив йому про це.

МВС посилається на заяву МЗС України від 21 лютого, в якій ідеться, що голосування на виборах президента Російської Федерації в приміщеннях дипломатичних і консульських представництв РФ на території України буде можливе тільки за умови, якщо вибори не будуть проводитися в окупованих Криму та Севастополі.

"На сьогодні Російська Федерація не відмовилася від своїх протиправних намірів. [...] У цих умовах [...] МВС України прийняло рішення про неможливість проведення виборів, які порушують закони України на території дипломатичних місій", - сказано в заяві МВС.

"З огляду на публічні акції протесту в українському суспільстві, нехтування з боку Росії законними вимогами української сторони - щоб уникнути провокацій і можливих важких наслідків, підрозділи Нацполіції і Нацгвардії забезпечать у цей день належну охорону всіх дипломатичних представництв і установ, а також прилеглих до них територій - згідно з Віденською конвенцією. Доступ до установ матимуть особи винятково з дипломатичним статусом. Інші особи і громадяни РФ у цей день на територію диппредставництв допускатися не будуть", - додали там.

МВС звернулося до дипломатів і громадян Російської Федерації із закликом підкоритися цим вимогам.

Нагадаємо, раніше посольство РФ в Україні повідомило, що на материковій частині України для голосування російських громадян на виборах президента РФ 18 березня відкриють чотири виборчі дільниці - в посольстві в Києві та генеральних консульствах у Харкові, Львові та Одесі.

Вибори президента Росії відбудуться 18 березня. На них балотуються восьмеро осіб, у тому числі діючий президент Володимир Путін. Згідно з соціологічними опитуваннями, його буде переобрано, оскільки його найближчий суперник - комуніст Павло Грудінін - набирає менш ніж 10%.

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна введе санкції проти організаторів російських виборів у Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram