ГоловнаПолітика

Голова МЗС Британії заявив про особистий наказ Путіна отруїти Скрипаля

"Наші претензії - до Путіна і до Кремля", - заявив Борис Джонсон.

Голова МЗС Британії заявив про особистий наказ Путіна отруїти Скрипаля
Борис Джонсон

Британія вважає "вкрай імовірним", що отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля в Солсбері санкціонував особисто президент Володимир Путін, заявив голова британського МЗС Борис Джонсон.

"Ми нічого не маємо проти росіян. Те, що сталося, не призведе до русофобії. Наші претензії - до Путіна і до Кремля, а також до його вирішення - а ми вважаємо, вкрай імовірно, що це було його рішення - застосувати нервово-паралітичний токсин на території Британії, на території Європи", - цитує Джонсона агентство Рейтер.

У 2006 році колишній полковник ГРУ Скрипаль був засуджений у Росії за шпигунство на користь британської розвідки до 13 років позбавлення волі. У 2010 році він отримав притулок у Британії в рамках обміну шпигунами.

Сергій Скрипаль і його донька Юлія були виявлені непритомними на лавці в центрі Солсбері 4 березня. Слідчі встановили, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною.

Мей зажадала, щоб російська влада впродовж доби повідомила, яким чином отруйна речовина потрапила в Британію. Росія залишила ультиматум без відповіді, після чого Британія оголосила про вислання 23 російських дипломатів.

Напередодні міністр оборони Британії Гевін Вільямсон, коментуючи інцидент у Солсбері, порадив Росії "забратися і заткнутися".

Позицію Британії підтримала влада США, а також її головні партнери по Євросоюзу: Франція і Німеччина. У спільній заяві вони засудили напад на Скрипаля та поклали провину за інцидент на Москву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram