ГоловнаПолітика

У Кабміні пояснили рішення про монетизацію пільг на проїзд

30 поїздок - це мінімум, місцеві ради можуть оплачувати більше.

У Кабміні пояснили рішення про монетизацію пільг на проїзд
Фото: aif.ua

Віце-прем'єр Павло Розенко пояснив учорашнє рішення уряду про монетизацію пільг на проїзд.

Про це він написав у фейсбуці.

Пільги надаватимуться або в безготівковій (як зараз), або готівковій формі, це норма закону.

Рішення про "монетизацію пільг" буде ухвалювати винятково місцевий орган влади. Незважаючи на те, що пільги на транспорт зараз фінансуються з місцевих бюджетів, Кабінет Міністрів надав право саме місцевим органам вирішувати питання про безготівкову/монетизовану форму пільг.

Тільки тоді, коли місцева рада прийме рішення про "монетизацію", набуде чинності і "Порядок надання пільг у грошовій формі...", який учора було схвалено урядом.

"Ніяких обмежень на "30 поїздок на місяць" уряд вчора не затверджував. Це дезінформація, яка вчора активно крутилася в ЗМІ. Вчора уряд затвердив мінімальні соціальні норми. Це гарантія, нижче за яку місцевий орган влади не має права розраховувати монетизовану виплату пільговику. Права людини повинні бути захищені від свавілля місцевих чиновників. Органам місцевого самоврядування надано право встановлювати будь-яку кількість поїздок для пільговиків, але не менше за мінімальну соціальну норму. Тобто, якщо місцева рада прийме рішення про монетизацію пільг, вона повинна встановити і відповідні соціальні нормативи", - додав Розенко.

Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року в Україні стартував перший етап монетизації субсидій на рівні підприємств - постачальників послуг. Для звичайних громадян це рішення поки що нічого не змінює.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram