ГоловнаПолітика

Тарута розповів про свої поправки в законопроект про Антикорупційний суд Актуально

Необхідність залучення міжнародних експертів викликана тотальною недовірою до представників наявної судової системи.

Тарута розповів про свої поправки в законопроект про Антикорупційний суд
Фото: стоп-кадр трансляции

Президентський законопроект про Антикорупційний суд не враховує рекомендації Венеціанської комісії, на яких наполягають міжнародні партнери України.

Про це в ефірі телеканалу "Україна" заявив народний депутат України, лідер партії "Основа" Сергій Тарута, коментуючи свої поправки, внесені в законопроект "Про Вищий антикорупційний суд".

"Мої поправки виправляють цю прогалину і дозволяють створити незалежний від влади суд" - цитує політика Апостроф.

"Корупція є однією з головних бід України, яка призводить до зубожіння українців. Для мене важливо, щоб Антикорупційний суд, якому підсудні всі вищі чиновники, був ефективним і незалежним від влади. Зі свого боку влада хоче затягнути процес створення суду і безпосередньо впливати на призначення суддів", - сказав Тарута.

Як зазначив нардеп, прийнятий в першому читанні президентський законопроект не брав до уваги рекомендації Венеціанської комісії, а запропоновані поправки враховують ці вимоги, торкаючись двох аспектів. Перший - справи, які веде НАБУ, будуть розглядатися тільки в Антикорупційному суді, і корупціонерам не уникнути відповідальності. Тоді як в іншій ситуації звичайний суд найчастіше відпускає підозрюваного. Друга частина поправки передбачає, що посилення ролі громадської ради, куди входять представники міжнародних донорів України, Він матиме право накласти вето на кандидатури нечесних претендентів на посаду судді. Крім того, громадська рада буде делегувати до Вищої кваліфікаційної комісії суддів уповноваженого представника з правом голосу.

За словами народного депутата, необхідність залучення міжнародних експертів викликана тотальною недовірою до представників наявної судової системи.

"Вибір на користь незалежних від влади іноземних експертів, я вважаю, абсолютно виправданим. Нещодавно в Казахстані на посаду головного судді нового комерційного суду призначено одного з провідних британських суддів лорда Вулфа. Цей суд працює в рамках шанованого всіма британського права. Я проти іноземного втручання в наші внутрішні справи, але бачу необхідність в допомозі іноземних експертів у створенні незалежної судової системи. Закон про Антикорупційний суд потрібен не МВФ і не Світовому Банку. Він потрібен нам, українцям, щоб здобути перемогу над корупцією", - підкреслив Тарута.

Нагадаємо, 1 березня Верховна Рада прийняла в першому читанні президентський законопроект №7440 "Про Вищий антикорупційний суд", проти якого виступали МВФ і Світовий банк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram