ГоловнаПолітика

Луценко: Савченко загрожує зняття недоторканності

Вона проходить фігурантом у справі Рубана.

Луценко: Савченко загрожує зняття недоторканності
Фото: Макс Требухов

Генеральний прокурор Юрій Луценко готовий зробити подання про зняття недоторканності з народного депутата Надії Савченко і може зробити це вже 15 березня.

"Сьогодні на допит пані Савченко не прибула, як і не прибула на засідання Європарламенту, яке вона відвідувала вчора. За орієнтовними даними, вона перебуває вже на території Іспанії. Я звертаюся до неї з проханням завтра на 11 годину прибути на допит слідчого Служби безпеки України і дати свідчення у справі [Рубана]. Якщо вона цього не зробить, я як генеральний прокурор України маю достатньо підстав і повноважень для того, щоб внести у Верховну Раду України подання про зняття депутатської недоторканності, затримання арешт цього народного депутата", - сказав він.

Луценко відмовився називати статті, які можуть бути інкриміновані Надії Савченко, але підкреслив, що мова йде про планування теракту в будівлі Верховної Ради.

Надія Савченко - колишня військовослужбовець Збройних Сил України. У червні 2014 року потрапила в полон до бойовиків у Луганській області, звідки її вивезли в Росію, де звинуватили в причетності до загибелі російських журналістів Ігоря Корнелюка і Антона Волошина.

У березні 2016 року російський суд засудив її до 22 років колонії, але вже у травні Савченко обміняли на російських розвідників Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова.

Ще перебуваючи за ґратами в Росії, Савченко була обрана у Верховну Раду як перший номер списку "Батьківщини" і отримала звання Героя України.

Нагадаємо, 9 березня керівнику центру звільнення полонених громадської організації "Офіцерський корпус" Володимиру Рубану було оголошено про підозру в підготовці масових терактів. За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів.

Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі будуть обстріляні з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлові будинки. Одночасно з цим мали вибухнути гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв вбити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

Крім того, Рубан планував влаштувати захоплення будівлі парламенту в нічний час, а також організувати збройні напади на будинки, в яких живуть Петро Порошенко, голова МВС Арсен Аваков, екс-прем'єр Арсеній Яценюк, секретар РНБО Олександр Турчинов. Усіх їх мали вбити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram