ГоловнаПолітика

Голова Нацради: російській пропаганді в кабельних мережах покладено край

Артеменко виступив зі звітом у профільному комітеті Ради.

Голова Нацради: російській пропаганді в кабельних мережах покладено край
Фото: intex-press.by

Голова Нацради з питань телебачення і радіомовлення України Юрій Артеменко заявив, що російській пропаганді в Україні покладено край.

"За попередні роки ми провели тотальну перевірку іноземних програм на предмет виконання норм українського законодавства. Нами була зупинена ретрансляція 80 іноземних програм. Тобто, був такий вал, що вже 2017 року з переліку дозволених до ретрансляції програм було вилучено тільки 4 іноземні мовники: 2 з них були зареєстровані у РФ і по одному - у Латвії та Естонії. Таким чином, ми поклали край поширенню в українських кабельних мережах інформації іноземних каналів, спрямованих на дискредитацію України", - заявив він на засіданні комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики, передає кореспондент LB.ua.

З його слів, за минулий рік в областях України були зафіксовані 5 випадків ретрансляції провайдерами програмної послуги іноземних мовників, які не дозволені для рентрансляціі. За ці порушення на ліцензіатів були накладені штрафи в розмірі 25% від суми ліцензійного збору. Разом з місцевими органами правопорядку були перевірені понад 3000 громадських місць і в 9 з них була виявлена, а потім припинена трансляція заборонених іноземних програм. Список заборонених програм за минулий рік збільшився на 19 телепрограм. І на кінець 2017 року до нього вже включені 170 програм, що є під юрисдикцією 22 країн.

"Нацрада системно відстежує випадки поширення електронними ЗМІ заборонених програм і передач. 2017 року внаслідок цих порушень регулятор зупинив дію ліцензій для ТРК «Дивосвіт» з позивними «Вести.Радио», групи радіокомпанії «Українського медіахолдингу», - наголосив він.

Він запевнив, що на постійній основі триває робота щодо заборони показу фільмів та серіалів виробництва країни-агресора й тих, що пропагують комуністичну ідеологію. До Державного агентства були скеровані запити щодо 95 фільмів, які транслювали телеканали "Україна", "Інтер", ICTV, НТН, СТБ, "1 + 1".

"2017 року за нашим поданням анульовано прокатні права демонстрації на території України 8 фільмів. А загалом, починаючи з 4 червня 2015 року по 31 жовтня 2017 року, Держкіно анулювало прокат для 648 фільмів", - сказав Артеменко.

Своєю чергою, голова комітету ВР Вікторія Сюмар зазначила, що такі результати були забезпечені законодавчими змінами в частині захисту національного мовлення. "В умовах продовження гібридної війни проти нас такий захист в інформаційному плані вкрай важливий", - вважає Сюмар.

Загалом Комітет ВР з питань свободи слова взяв до уваги звіт Нацради за 2017 рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram