ГоловнаПолітика

Великобританія висилає 23 російських дипломатів через отруєння Скрипаля

Тереза Мей відреагувала на невиконання ультиматуму.

Великобританія висилає 23 російських дипломатів через отруєння Скрипаля
Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Британія вишле 23 російських дипломатів у зв'язку з отруєнням колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля в Солсбері, заявила прем'єр-міністр країни Тереза Мей.

Таке рішення прийнято, оскільки Москва не відповіла на вимогу Мей протягом доби пояснити Лондону, як отруйна речовина, розроблена в Росії, опинилася в Британії, передає Бі-бі-сі.

Вранці в середу голова МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що Москва готова відповісти Лондону в справі про отруєння в Солсбері протягом 10 днів після того, як отримає офіційний запит.

У середу також стало відомо, що через інцидент у Солсбері Британія скликає позачергове засідання Ради Безпеки ООН. Воно розпочнеться о 21:00 за Києвом.

Сергія Скрипаля і його дочку Юлію виявили непритомними на лавці в центрі Солсбері 4 березня. Слідчі встановили, що їх отруїли нервово-паралітичною речовиною.

Отруєння Скрипаля швидко призвело до зростання напруження у відносинах Москви і Лондона.

Першим на інцидент відреагував голова британського МЗС Борис Джонсон. Він заявив, що якщо причетність Росії до отруєння в Солсбері буде доведена, Лондон може посилити санкції проти Москви і навіть відмовитися від участі в Чемпіонаті світу з футболу.

12 березня, виступаючи в парламенті, Тереза Мей заявила, що Скрипаль і його дочка були отруєні нервово-паралітичною речовиною, розробленою в Росії. За її словами, цією речовиною є нервово-паралітичний агент, який належить до групи "Новачок".

Мей зажадала, щоб російська влада протягом доби повідомила, як отруйна речовина потрапила в Британію. В іншому разі Лондон вживе серйозних заходів, пообіцяла прем'єр.

У відповідь на це Лавров закликав Британію надати Москві зразки речовини, якою, за даними британських спецслужб, був отруєний Скрипаль.

Раніше президент Росії Володимир Путін, відповідаючи на питання, чи причетна РФ до отруєння в Солсбері, сказав: "Ви спочатку розберіться там, а потім ми з вами будемо це обговорювати".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram