ГоловнаПолітика

"Диспетчер Карлос" виявився іспанським шахраєм, що мешкає в Румунії

Він заявив, що отримав за цю роль $ 48 тис. із Росії.

"Радіо Свобода" знайшло "іспанського диспетчера Карлоса", який нібито бачив українські винищувачі поряд з Boeing 777, що зазнав аварії в Україні 17 липня 2014 року (рейс MH17). У розслідуванні видання говориться, що ним виявився іспанська шахрай, який з 2009 року живе в Бухаресті і, як він сам каже, отримував від росіян гроші, щоб писати про Україну.  

Юзерпик аккаунта @spainbuca в твиттере
Юзерпик аккаунта @spainbuca в твиттере

Заяви "диспетчера", про які йдеться, були зроблені у твітері з аккаунта Carlos Spainbuca (@spainbuca). Але диспетчерів з таким ім'ям в Україні не було. Потім цей твітер перейменувався на Людмилу Лопатишкіну. Жодних підтверджень того, що це міг писати реальний диспетчер, за три з половиною роки з моменту катастрофи не з'явилося.

"Радіо Свобода" стверджує, що цією людиною є громадянин Іспанії Хосе Карлос Барріос Санчес, який був раніше судимий в Іспанії та заарештовуваний у Румунії за шахрайство.  

Юзерпик Хосе Карлоса Барриоса Санчеса в WhatsApp
Юзерпик Хосе Карлоса Барриоса Санчеса в WhatsApp

Під час розмови з журналістами видання по WhatsApp він зізнався, що ніколи не працював авіадиспетчером, а твітер від імені "іспанського диспетчера Карлоса" вів на замовлення з Росії. Іспанець стверджує, що отримав від Russia Today 48 тисяч доларів за цю роль.

При цьому жодних доказів про отримання цих грошей або записів розмов з представниками RT він не надав. На телеканалі стверджують, що ніколи йому нічого не платили.

Нагадаємо, що фейк про "іспанського диспетчера" поширював навіть президент Росії Володимир Путін. Під час інтерв'ю американському режисерові Оліверу Стоуну він заявив: "Наскільки мені відомо, відразу ж після цієї жахливої катастрофи один з українських авіадиспетчерів, по-моєму, він фахівець іспанського походження, оголосив, що бачив у коридорі цивільного літака бойову машину. Жодної іншої бойової машини, крім української, там бути не могло".

Версію про обстріл з військового літака 2016 року спростувала Міжнародна слідча група. Вона встановила, що MH17 збили із системи "Бук".           

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram