ГоловнаПолітика

Клімкін вважає небезпечною пропозицію Собчак про повторний референдум у Криму

"Будь-який референдум, якщо він проводиться, то на всій території України", - зазначив голова МЗС.

Клімкін вважає небезпечною пропозицію Собчак про повторний референдум у Криму
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін назвав небезпечною пропозицію кандидата в президенти Росії Ксенії Собчак провести в анексованому Криму повторний референдум.

Про це він заявив перед щорічною зустріччю керівництва Меджлісу кримськотатарського народу з іноземними дипломатами в Києві, передає "Крим.Реалії".

Клімкін також зазначив, що будь-який референдум в Україні повинен проводитися на всій території країни.

"У 2014 році вона (Ксенія Собчак, - ред) називала окупацію "блискуче проведеною військовою операцією". Сьогодні ж, визнаючи факт порушення міжнародного права, вона не пропонує це виправити, а пропонує провести якийсь міфічний референдум тільки на території окупованого Криму. Хто, за визначенням, повірить у чесність цього референдуму? Такі пропозиції з боку Собчак небезпечні. Якщо це її щира позиція - будемо розмовляти. Але на такі трюки, які легітимізують окупацію Криму Росією, ми не підемо. Будь-який референдум, якщо він проводиться - то на всій території України", - зазначив Клімкін.

Нагадаємо, в жовтні минулого року, після оголошення про рішення брати участь у президентських виборах Собчак заявила, що Крим за законом належить Україні. Цим висловом кандидата в президенти РФ зацікавилася Федеральна служба безпеки РФ і провела лінгвістичну експертизу заяв Собчак про Крим на предмет "закликів до сепаратизму".

У лютому, виступаючи в американському Центрі стратегічних і міжнародних досліджень, Собчак заявила, що РФ не повинна віддавати анексований Крим Україні, і запропонувала провести міжнародний референдум про приналежність півострова. На питання, чи вважала б вона справедливим, якби Китай з населенням значно більшим, ніж у Росії, захопив частину російської території, а потім запропонував провести такий референдум, Собчак відповіла: "Це не можна порівнювати".

6 березня Собчак заявила, що звернулася в українське посольство з листом для отримання дозволу на передвиборну поїздку в Крим. Голова МЗС Клімкін вважає запит Собчак ознакою шизофренії і запропонував кандидату в президенти РФ поспілкуватися з кримськими татарами в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram