ГоловнаПолітика

Рада до четверга допрацює зміни в КПК і зніме норми "тиску на бізнес"

Є кілька принципових норм, які необхідно узгодити.

Рада до четверга допрацює зміни в КПК і зніме норми "тиску на бізнес"
Вадим Денисенко
Фото: Деловая Столица

Верховна Рада до четверга допрацює зміни до Кримінально-процесуального кодексу і зніме норми "тиску на бізнес".

Про це LB.ua заявив представник уряду в парламенті, народний депутат фракції БПП Вадим Денисенко.

"Станом на зараз проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення кримінального судочинства (7547 від 05.02.2018) відкладено на четвер. Ми сподіваємося, що спірні норми, які стосуються посилення тиску на бізнес, будуть виправлені. Думаю, що ці норми будуть зняті і проект закону буде розглянуто в четвер", - сказав він.

З його слів, на цей момент є кілька принципових норм, які необхідно узгодити і виключити "прихований тиск на бізнес". На його думку, передусім необхідно виключити норми, що нівелюють раніше прийнятий закон "Маски-шоу стоп", яким заборонялися необґрунтовані обшуки підприємців. Ще одна норма стосується процедури дозволу і накладення арешту. Спочатку передбачалося, що слідчий, який хоче накласти арешт, повинен звернутися в суд за місцем реєстрації.

"Але законопроект в поточній редакції передбачав повернення до старих схем, коли через будь-який районний суд, не за місцем реєстрації, можна було б отримати дозвіл на арешт. Природно, це приховані норми тиску на бізнес", - сказав Денисенко.

Своєю чергою, одна з авторів законопроекту і народна депутат фракції БПП Оксана Продан зазначила LB.ua, що не знайшла там норм, які якось підсилюють тиск на бізнес.

"Вони просто збирають голоси під законопроект. Думаю, що після прийняття законопроекту в першому читанні всі норми будуть доопрацьовані. Тим паче, що в законі є досить велика кількість норм, на прийнятті яких наполягає суспільство", - додала нардеп.

За оцінками нардепа БПП і члена Комітету ВР з питань законодавчого забезпечення правової політики Валерія Карпунцова, йдеться про декілька таких норм.

"Зокрема, законопроект забезпечує самостійність органів досудового розслідування під час збирання доказів і встановлення підозрюваних осіб. А також виключає монополізацію на проведення експертиз виключно державними установами. Адже сьогодні повсюдно всі стоять у чергах за експертизою виключно в держустанові. Замість того, щоб займатися слідством і своєю справою, вони просто змушені стояти в чергах. А це штучне затягування часу", - додав він.

Нагадаємо, раніше Комітет рекомендував прийняти за основу законопроект №7547, який спрямований на усунення недоліків, що з'явилися в КПК в результаті прийняття ВР 3 жовтня 2017 Закону "Про внесення змін до низки кодексів та інших законодавчих актів", який, серед іншого, змінив порядок розгляду клопотань про заходи забезпечення провадження, проведення експертизи в кримінальному провадженні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram