ГоловнаПолітика

"Народний фронт" вимагає ухвалити закон про державну мову

Під законопроектом стоять підписи більш ніж 80 депутатів із різних фракцій.

"Народний фронт" вимагає ухвалити закон про державну мову
Фото: РБК

Фракція "Народний фронт" наполягає на розгляді на цьому пленарному тижні в першому читанні законопроекту "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Про це під час Погоджувальної ради заявив керівник фракції Максим Бурбак.

"Народний фронт" наполягає, щоб під час цих двох пленарних тижнів ми розглянули і прийняли в першому читанні законопроект "Про забезпечення функціонування української мови як державної (5670-д). Під законопроектом стоять підписи понад 80 депутатів з різних фракцій. У сесійній залі маємо компроміс більшості фракцій щодо цього важливого законопроекту", - наголосив він.

Максим Бурбак зазначив, що на сьогодні немає закону про державну мову, існує лише норма Конституції, тому парламент повинен виконати свій обов’язок і затвердити закон про державну мову.

"Сьогодні в нас немає закону про державну мову, хоча стаття 10 Конституції України говорить: "Державною мовою в Україні є українська мова". Наприкінці лютого Конституційний Суд України визнав неконституційним підривний закон парочки "регіоналів", який захищав в Україні не українську, а російську мову. Конституційний Суд свою справу зробив – відновив законність і справедливість. Тепер свій обов’язок маємо виконати ми", - наголосив керівник фракції. 

Він також зазначив, що законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної має широку підтримку серед експертів, громадськості та науковців.

"Академічне середовище та українські інтелектуали активно підтримують цей законопроект. Відкладати його розгляд у довгу шухляду не маємо права. Наша фракція наполягає на його якнайшвидшому прийнятті. Захист та утвердження української мови – це питання національної безпеки і протидія гібридній агресії «руского міра»", - наголосив Максим Бурбак. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram