ГоловнаПолітика

Військова прокуратура повідомила про підозру голові і 18 суддям Конституційного суду РФ

Їм надіслано повістки про виклик на допит на 13 і 19 березня.

Військова прокуратура повідомила про підозру голові і 18 суддям Конституційного суду РФ
Фото: www.segodnya.ua

Головна військова прокуратура склала повідомлення про підозру голові Конституційного суду Російської Федерації Валерію Зорькіну і ще 18 суддям КС РФ у співучасті в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України при анексії Криму.

Про це повідомив генеральний прокурор Юрій Луценко в Фейсбуці.

Усім підозрюваним надіслали повістки про виклик на допит на 13 і 19 березня.

"Головна військова прокуратура продовжує досудове розслідування за фактом рішення і ведення представниками влади та Збройних сил РФ агресивної війни проти України, а також вчинення інших злочинів, які призвели до окупації території Автономної республіки Крим і м. Севастополь та інших важких наслідків", - написав Луценко .

За його словами, на підставі зібраних доказів 1 березня було складено повідомлення про підозру за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України (пособництво в умисних діях, вчинених з метою зміни меж території та державного кордону України, порушуючи порядок, встановлений Конституцією України, представниками влади, за попередньою змовою групою осіб, якщо вони спричинили тяжкі наслідки).

Генпрокурор нагадав, що 18 березня 2014 року в Москві за участю президента РФ Володимира Путіна та самопроголошених представників так званої "влади Криму" Сергія Аксьонова, Володимира Константинова, Олексія Чалого було підписано "Договір про прийняття в РФ Республіки Крим і створення у складі РФ нових суб'єктів", який, як наглосив Луценко, є нікчемним з правової точки зору.

"Уже наступного дня, 19 березня, судді КС РФ, діючи за попередньою змовою з представниками влади та Збройних сил РФ як пособники у скоєнні останніми посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, грубо нехтуючи порядком розгляду та вимогами російського законодавства і міжнародних зобов'язань Російської Федерації, одностайно визнали таким, що відповідає Конституції РФ цей нікчемний "договір" між Україною і Російською Федерацією і так званою "республікою Крим" про прийняття до складу РФ того квазіутворення", - пояснив Луценко.

Генпрокурор також зазначив, що сам Зорькін у своєму інтерв'ю визнав, що "фактично судді зробили кінцевий документ упродовж двох годин, що є безпрецедентним випадком для вищої юридичної інстанції Росії", а поспіх з ухваленням рішення був продиктований "подіями" і "проханням президента" .

Луценко зазначив, що, відповідно до російського законодавства, легітимізація керівництвом РФ окупації частини території України була б неможлива без зазначеного незаконного рішення суддів КС РФ.

"Відповідно до вимог Кримінального процесуального кодексу України, 06.03.2018 р. за допомогою кур'єрської служби міжнародної доставки й електронної пошти письмові повідомлення про підозру разом із нагадуваннями про процесуальні права й обов'язки підозрюваного, а також повістками про виклик для проведення слідчих дій на 13 і 19 березня 2018 року, доставлені за місцем роботи підозрюваних (Конституційний суд РФ, отримала працівниця секретаріату Сенякова)", - повідомив генпрокурор.

У разі неявки у визначений термін без поважних причин підозрювані будуть оголошені в розшук, а також буде направлено до суду клопотання про надання дозволу на їхнє затримання.

Фото: facebook.com/LlutsenkoYuri

Нагадаємо, днями в інтерв'ю для фільму "Путін" російського журналіста Андрія Кондрашова президент РФ заявив, що не збирається за жодних обставин відмовлятися від окупації Криму. У ще одному фільмі російського журналіста Володимира Соловйова під назвою "Світопорядок 2018" Путін заявив, що Москву могли свідомо підвести до анексії півострова.

У створеному в 2015 році документальному фільмі "Крим. Шлях на Батьківщину" Путін говорив, що рішення про захоплення півострова було прийнято на нараді в Кремлі в ніч з 22 на 23 лютого 2014 року, тоді ж, як з Києва втік Віктор Янукович.

Росія здійснила анексію Криму в березні 2014 року, прийнявши відповідний договір, а також закон про процедуру входження Криму та Севастополя до складу РФ. Обидва документи були прийняті нижньою палатою російського парламенту - Державної Думою. Україна і міжнародне співтовариство не визнає входження Криму до складу РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram