ГоловнаПолітика

Порошенко анонсував десятиліття української мови

"Занадто мало, щоб надолужити те, що в результаті колоніальної політики втратила українська мова".

Порошенко анонсував десятиліття української мови
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко заявив, що збирається оголосити десятиліття української мови.

Про це президент розповів у п'ятницю під час нагородження лауреатів Шевченківської премії.

"Протягом останніх місяців на мою адресу надійшло чимало звернень від дуже поважних осіб із закликом оголосити 2018 рік роком української мови. Скажу прямо: я не буду цього робити. Занадто мало. А що в 2019 будемо робити? Забудемо про українську мову? Занадто мало, щоб надолужити все те, що в результаті колоніальної політики втратила українська мова. Тому хотів би повідомити, що найближчим часом я підпишу указ про розробку, можливо, десятирічної програми вкорінення і посилення державного статусу рідної української мови", - заявив він.

За його словами, результатом цієї програми повинні стати незворотні зміни у статусі української мови.

Водночас Порошенко гарантував, що права національних меншин на використання інших мов не будуть утискатися цією програмою.

"Так само очевидно, що влада ніколи не буде втручатися у сферу приватного життя і не буде регламентувати мову міжособистісних комунікацій", - пообіцяв президент.

Порошенко розраховує, що громадяни України самі дійдуть до того, щоб перейти на українську мову в побутовому спілкуванні. "Як, наприклад, 20 років тому зробив це я. Я народився в російськомовному регіоні України, в місті ще говорили російською, а як їздив до бабусі в село - говорив суржиком. Кілька років прожив за межами України, де в школах вивчали тільки російську та англійську. І навіть на початку 80-х, коли став київським студентом, ні про яку українську мову на факультеті мова не йшла. Але моя українська мова - це мій свідомий вибір, вибір повернутися до рідної мови. І цей вибір був зроблений у досить свідомому віці. Впевнений, що це свідомий і справжній вибір кожного українця", - сказав він.

Нагадаємо, цього року відзначається 100 років з моменту першого проголошення української мови державною.

Президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко раніше звернулися до нинішнього глави держави Петра Порошенка з проханням оголосити 2018 рік роком затвердження державної мови.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram