ГоловнаПолітика

Посол Угорщини в Україні запевнив, що в автономії нічого поганого немає

У випадку України, з урахуванням ситуації на сході країни, мова про вимогу автономії не йде.

Посол Угорщини в Україні запевнив, що в автономії нічого поганого немає
Фото: Украънськы Новини

Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень упевнений, що в автономії національних меншин немає нічого поганого.

Про це він заявив в інтерв'ю "Українським новинам".

Як приклад посол навів ситуацію в Південному Тіролі, що в Італії, де компактно проживає німецька національна меншина. Викладання в школах регіону ведеться німецькою мовою, а державну італійську викладають за методикою іноземної. При цьому у випадку України, з урахуванням ситуації на сході країни, мова про вимогу автономії не йде.

"Наші політики говорять про те, що нічого поганого в автономії немає, що це прийнятна модель в Євросоюзі. Але угорці Закарпаття, які є громадянами України, теж враховують сформовану на сході ситуацію, тому зараз ніхто не вимагає автономії", - зауважив Кешкень.

Одночасно з цим посол нагадав про підсумки референдуму, що проходив у грудні 1991 року. Тоді для жителів Закарпаття та Берегівського району, крім питання про незалежність України, виносилося також питання про створення автономії. Тоді 78% жителів Закарпаття і 82% жителів Берегівського району підтримали автономії регіонів. "І досі не отримали нічого", - уточнив посол.

При цьому автономія у випадку Закарпаття піде тільки на користь, упевнений Кешкень - у населення з'явиться можливість самостійно вирішувати питання, що торкаються їхніх інтересів. Це в жодному разі не є прагненням до сепаратизму, наголосив Кешкень.

Нагадаємо, рішення КСУ про невідповідність Конституції закону Ківалова-Колесніченка прем'єр Угорщини Петер Сійярто розцінив як початок "грубої атаки" проти національних меншин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram