ГоловнаПолітика

Україна закликала кримчан не брати участь у російських виборах

Вибори на окупованій території ставлять під сумнів їх загальну легітимність.

Україна закликала кримчан не брати участь у російських виборах
Фото: EPA/UPG

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України закликало кримчан не брати участь у виборах президента Російської Федерації 18 березня.

"Міністерство закликає кримчан не брати участь у незаконних виборах президента Російської Федерації на території півострова, не підтримувати нелегітимні вибори і утриматися від будь-яких дій і кроків щодо участі в президентських виборах на тимчасово окупованій території України - в Автономній Республіці Крим і м. Севастополі", - закликало МінТОТ у вівторок.

У заяві міністерства наголошується, що проведення виборів на окупованій території є грубим порушенням Конституції і законодавства України, основних норм і принципів міжнародного права, статуту ООН, Гельсінського акта, Будапештського меморандуму, а також низки інших міжнародних актів.

Крім того, відповідно до Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", у Криму чинний особливий правовий режим, згідно з яким жодних виборів на території окупованого півострова не проводять, а всі органи влади, створені країною-окупантом, і прийняті ними рішення визнаються нелегітимними і незаконними.

"З огляду на це, вибори президента РФ на тимчасово окупованій території є незаконними і нелегітимними і ставлять під сумнів загальну легітимність цих виборів", - сказано в заяві міністерства.

Нагадаємо, що вибори президента Росії відбудуться 18 березня. На них балотуються вісім осіб, у тому числі діючий президент Володимир Путін. Згідно із соціологічними опитуваннями, він буде переобраний, оскільки його найближчий суперник - комуніст Павла Грудінін - набирає менше за 10%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram