ГоловнаПолітика

"Газпром" продовжить постачати газ в ЄС через Україну

Процедура розірвання контракту - тривала, пояснили в російському холдингу.

"Газпром" продовжить постачати газ в ЄС через Україну
Сергей Куприянов
Фото: gazprom.com

Найближчим часом транзит російського газу через Україну продовжиться, незважаючи на рішення "Газпрому" розірвати всі контракти з "Нафтогазом", заявив РБК офіційний представник російської компанії Сергій Купріянов.

"Якби це було так, ми б так прямо сказали", - сказав Купріянов, відповідаючи на запитання, чи означає початок процедури розірвання контракту з "Нафтогазом" у Стокгольмському арбітражі негайне припинення транзиту через Україну.

Джерело РБК у торговій "дочці" "Газпрому" - "Газпром експорті" - також підтвердило, що транзит через Україну продовжиться, оскільки для розриву контрактів необхідно пройти через юридичний процес. "Судова процедура вимагає часу. Ми не припиняємо прямо зараз прокачування газу через Україну", - сказав співрозмовник РБК

Сам транзитний контракт "Газпрому" також не передбачає негайного припинення транзиту в разі розриву угоди. Зокрема, стаття 8.2 прямо вказує, що за наявності протиріч для розірвання контракту сторони повинні звернутися в Стокгольмський арбітраж. "Якщо сторони впродовж 30 днів з моменту виникнення будь-якої суперечності або розбіжності не зможуть дійти до взаємоприйнятного рішення, то будь-який спір, розбіжність або претензія у зв'язку з цим контрактом або його порушенням, розірванням або недійсністю будуть остаточно вирішені шляхом арбітражу відповідно до регламенту Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма", - йдеться в тексті угоди.

Топ-менеджер Uniper, найбільшого споживача газу "Газпрому" з Німеччини повідомив, що не в курсі планів "Газпрому" припинити транзит газу через Україну та розірвати контракт з "Нафтогазом". "Ніяких переговорів з нами не вели, нас ніхто не повідомляв про плани відмови від транзиту газу через Україну", - заявив він, додавши, що здивований і ошелешений такою заявою.

Нагадаємо, про рішення негайно розпочати процедуру розірвання контрактів з НАК "Нафтогаз України" на поставку і транзит газу в Стокгольмському арбітражі повідомив голова "Газпрому" Олексій Міллер 2 березня. Причиною цього стало рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав російську компанію виплатити Україні $4,63 млрд за недопоставку газу за транзитним договором.

Міллер заявив, що не згоден з рішенням арбітражу, і звинуватив його в спробі "вирішити проблеми України за наш рахунок".

1 березня "Газпром" знизив на 20% тиск у газопроводах на своєму боці системи і звів до мінімуму продаж газу іншим клієнтам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram