ГоловнаПолітика

Янукович визнав, що просив Путіна ввести війська в Україну

"Я вносив пропозицію розглянути питання введення поліцейської миротворчої місії".

Янукович визнав, що просив Путіна ввести війська в Україну
Янукович во время пресс-конференции в Москве,2 марта 2018.
Фото: EPA/UPG

Колишній президент України Віктор Янукович визнав, що просив президента Росії Володимира Путіна ввести війська в Україну в 2014 році. Він називає це "поліцейською миротворчою місією".

Янукович розповів про це на прес-конференції в Москві.

"Путіну я написав не лист, я написав Путіну звернення. Таке ж, як написав 22 лютого в Донецьку до трьох держав-підписантів мирної угоди, гарантів підписання мирної угоди. І аналогічного листа я написав Путіну Володимиру Володимировичу. Тільки різниця була в тому, що в цьому листі і цьому зверненні я посилався не на мирну угоду, яка була підписана з трьома гарантами трьох держав європейських, а я посилався на договір про дружбу і взаємодопомогу, який був між Україною і Росією. І я запропонував провести консультації відповідно до положень цього договору. Я вносив пропозицію розглянути питання під час консультацій про введення поліцейської миротворчої місії", - заявив він.

Пізніше Янукович сказав, що це рішення ще мали ратифікувати парламенти України і Росії. Однак оскільки консультації не відбулися, то Росія тільки "поінформувала світову громадськість через ООН, через свого посла Чуркіна".

"Але ця моя заява мала суто інформаційний характер і більше ніяк не використовувалася", - додав Янукович.

Адвокат Віталій Сердюк уточнив, що заява Януковича, зачитана Чуркіним 1 березня 2014 року в ООН, була додатком до звернення, і пообіцяв опублікувати цей документ.

Оновлення. Російське агентство РБК оприлюднило фотокопії звернення і заяви Януковича.

Нагадаємо, 28 листопада 2016 року Януковичу було оголошено підозру в державній зраді.

Януковичу інкриміновано те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив державну зраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом, як зазначив Луценко, це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів державної власності на суму понад 1,080 трлн гривень.

У заяві Януковича йшлося, що він звертається "з проханням використовувати Збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності та захисту населення України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram