ГоловнаПолітика

В Україні для заощадження газу до 12 березня зачиняють усі навчальні заклади (оновлено)

Виник дисбаланс у розмірі близько 15-20 млн кубометрів газу.

В Україні для заощадження газу до 12 березня зачиняють усі навчальні заклади (оновлено)
Фото: zn.ua

З 2 березня в Україні вводиться п'ятиденний національний план дій для заощадження газу.

Про це повідомив на засіданні парламенту в п'ятницю міністр енергетики Ігор Насалик.

Він повідомив, що через холоди і зниження тиску в газотранспортній системі з боку Росії в Україні виник дисбаланс газу в розмірі близько 15-20 млн кубометрів. У зв'язку з цим 1 березня відбулося засідання кризового штабу, за підсумками якого введено національний план дій.

"План дій передбачає: перше - переведення генеруючих компаній з газу на мазут, це дасть нам можливість заощаджувати близько 15-20 млн кубів газу на добу. Друге - ми сказали віднині повністю зупинити роботу дошкільних навчальних закладів, шкіл і вищих навчальних закладів терміном до 6 березня включно. І третє, ми звернулися на виробничі об'єкти, щоб вони переглянули план дій виробництва з умовою заощадження газових ресурсів", - сказав він.

Насалик вважає, що дисбаланс буде подолано 5-6 березня.

Оновлення. Міністерство освіти і науки України рекомендувало навчальним закладам відновити роботу з 12 березня.

"Беручи до уваги рішення кризового комітету, Міністерство освіти і науки України рекомендувало всім установам вищої освіти і всім іншим навчальним закладам, які перебувають у сфері управління місцевих органів самоврядування, призупинити роботу з 2 до 7 березня включно", - сказано в ньому.

8-11 березня в Україні будуть вихідними. Тому в Міністерстві вирішили, що виходити на навчання 7 березня недоцільно. "У разі виходу учнів і студентів 7 березня на навчання вони змушені будуть перебувати в недостатньо прогрітих приміщеннях (8-12 березня - вихідні). Однак протягом святкових і вихідних днів буде достатньо часу, щоб забезпечити належні умови для навчання", - йдеться в повідомленні.

Міністерство зазначає, що безпосереднє рішення про призупинення роботи вищих навчальних закладів приймає сам заклад у межах своєї автономії.

Нагадаємо, 1 березня "Газпром" знизив на 20% тиск у газопроводах на своєму боці системи і звів до мінімуму продаж газу іншим клієнтам. Україна піднімає газ із ПСГ у максимальному режимі відбору, видобувачі постачають газ у систему в нормальному режимі, інші потреби "Нафтогаз" закриває імпортом газу з Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram