ГоловнаПолітика

Велика палата Верховного Суду присудила майже 100 тис грн. збитку заявникові в ЄСПЛ

Позивач був примусово поміщений у психіатричну лікарню.

Велика палата Верховного Суду присудила майже 100 тис грн. збитку заявникові в ЄСПЛ
Фото: www.vru.gov.ua

Велика палата Верховного Суду присудила суму моральної компенсації в розмірі 99 тис. грн заявникові в Європейський суд з прав людини. Про це повідомляють на сторінці Верховного Суду у Facebook.

Йдеться про справу «I. N. v UKRAINE». Майже 18 років тому на прохання прокурора позивача вивезла з дому психіатрична бригада в супроводі міліціонерів, обстежили лікарі і примусово госпіталізували в психіатричну лікарню.

Причиною стали обурливі скарги прокурору, які позивач писав в агресивній формі через тривале виконання, на його думку, обов'язку розкрити крадіжку, за яку позивача звільнили з роботи.

За 9 місяців він змінив три психіатричні лікарні. Лише один з періодів примусового поміщення і утримання в психлікарні був визнаний судами незаконним.

Європейський суд з прав людини визнав увесь період госпіталізації позивача таким, що суперечить пункту 1 статті 5 Конвенції з прав людини, а присудження на національному рівні моральної компенсації в розмірі 2 тис грн. - порушенням пункту 5 цієї статті.

Велика палата Верховного Суду скасувала судові рішення в частині, що не відповідали рішенням Європейського суду з прав людини, і присудила відшкодування моральної шкоди в розмірі, про який просив позивач.

Нагадаємо, Верховний Суд у новому складі почав роботу 15 грудня минулого року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram