ГоловнаПолітика

Данилюк розкритикував законопроект Южаніної про фінансову поліцію

"Навіщо втратили рік? Не бачу пояснень".

Данилюк розкритикував законопроект Южаніної про фінансову поліцію
Александр Данилюк
Фото: Сергей Нужненко

Міністр фінансів Олександр Данилюк розкритикував законопроект про створення Національного бюро фінансової безпеки (НБФБ), запропонований головою парламентського комітету Ніною Южаніною.

"Частина підслідності була розширена, є деякі перетини з НАБУ і ДБР. Наскільки це серйозні може створити конфлікти - поки що не знаю, але це ризик", - сказав міністр журналістам, передає "Інтерфакс-Україна".

Данилюк додав, що в цілому законопроект Южаніної написано на основі затвердженого рік тому урядового законопроекту.

"Навіщо втратили рік? Не бачу пояснень", - заявив міністр.

За його словами, якщо уряд пропонував створити фінансову поліцію в системі Кабінету Міністрів, то в законопроекті Южаніної вона створюється за прикладом Служби безпеки України.

"Чи додає це більше незалежності? Радше навпаки", - сказав голова Мінфіну.

Данилюк зазначив, що в законопроекті Южаніної фінансова поліція наділена правом ініціювати перевірки бізнесу, хоча планувалося уникнути цього.

На його думку, краще внести в Раду урядовий законопроект з включенням деяких норм із законопроекту Южаніної.

Нагадаємо, 15 вересня 2017 року президент Петро Порошенко заявив про термінову необхідність створити службу фінансових розслідувань, але несподівано доручив розробити відповідний документ податковому комітету Верховної Ради на чолі з Ніною Южаніною. При цьому Кабінет Міністрів ще в березні затвердив мінфінівський законопроект про Службу фінансових розслідувань.

28 лютого Южаніна оприлюднила розроблений законопроект. Того ж дня Порошенко на прес-конференції закликав до швидкого ухвалення цього документа. "Створенням цього бюро як аналітичної структури ми відріжемо всі без винятку силові структури від пасовища, на якому вони десятиліттями доять бізнес. Несплатою податків буде займатися тільки це бюро", - заявив президент.

Новий аналітичний орган повинен замінити податкову міліцію.

21 грудня 2016 року Верховна Рада внесла низку змін у Податковий кодекс. В одній з них депутати помилилися, і замість того, щоб дочекатися нового закону про створення Служби фінансових розслідувань, ліквідували податкову міліцію з 1 січня 2017 року. Незважаючи на це, податкова міліція продовжила працювати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram