ГоловнаПолітика

Порошенко прокоментував формулу Роттердам+

Президент запропонував створити в Україні Енергетичну біржу.

Порошенко прокоментував формулу Роттердам+
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко заявив, що йому не подобається формула формула Роттердам+, відповідно до якої визначається ціна на вугілля, і запропонував створити в Україні Енергетичну біржу.

"Що таке Роттердам+? Я не збираюся виступати на його захист. Це просто показники біржі. Яким я бачу формування цін на будь-які енергетичні ресурси?.. В угоді з МВФ записано імпортний паритет. Імпортний паритет - це орієнтація на біржу. Не подобається Роттердам+? Запропонуйте Варшаву+, Бремен+. Мені ні те, ні те, ні те не подобається. Я вважаю, що в Україні повинна бути створена Енергетична біржа", - сказав він на прес-конференції.

За словами Порошенка, ціна на енергетичні ресурси повинна визначатися ринком.

При цьому він заявив, що це питання - не справа президента.

Нагадаємо, НКРЕКП наприкінці квітня 2016 року почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Порядок передбачає визначення ціни вугілля за формулою "вартість у порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну".

Тобто за формулою Роттердам+ вугілля українських виробників купується за ціною палива в нідерландському порту Роттердам (південноафриканське або американське вугілля, транспортоване морем до порту). При цьому до ціни додали ще й уявну вартість перевезення з Роттердама в Україну і перевалку такого вугілля в порту.

У великому виграші від застосування такої формули виявився Рінат Ахметов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram