ГоловнаПолітика

КС визнав оподаткування пенсій неконституційним

Суд розглянув подання 48 депутатів Ради.

КС визнав оподаткування пенсій неконституційним
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд визнав неконституційним оподаткування пенсій.

Про це повідомляє прес-служба суду.

Зазначають, що 27 лютого КС розглянув конституційне подання 48 депутатів Ради про відповідність Конституції положень абзаців 12, 14 пункту 32 розділу I Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" і подання Верховного Суду щодо конституційності положення абзацу 1 підпункту 164.2.19 пункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу.

КС вважає, що у сфері пенсійного забезпечення справедливим повинен визнаватися такий підхід законодавця, коли забезпечується пропорційне співвідношення між страховими внесками і призначеним розміром пенсійних виплат, а застрахована особа може безперешкодно реалізувати своє право на пенсію в повному обсязі.

В українському пенсійному законодавстві таке співвідношення досягається встановленням залежності розміру пенсії від тривалості страхового стажу та розміру заробітної плати (доходу).

"Саме тому введення її (пенсії) оподаткування, починаючи з певного її розміру, на думку Конституційного Суду України, порушує справедливий підхід до встановлення пенсії, оскільки призводить до зменшення її фактичного розміру, який встановлюється з урахуванням співвідношення між тривалістю страхового стажу і розміром заробітної плати (доходу) застрахованої особи", - йдеться в повідомленні.

Суд також констатував, що після введення в законодавстві оподаткування пенсій протягом двох років Рада тричі вносила зміни.

"За таких обставинах особи, які мають право на пенсійні виплати, об'єктивно не могли бути впевненими у своїх правомірних очікуваннях щодо стабільності правового регулювання в цій сфері. Отже, встановлення Верховною Радою в законодавстві України оподаткування пенсій і зміни суми, з якої починається таке оподаткування, суперечить принципам правової визначеності, передбачуваності і справедливості", - йдеться в повідомленні.

Отже, КС вирішив визнати невідповідними Конституції положення Податкового кодексу, якими передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми пенсій або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір перевищує 10 розмірів прожиткового мінімуму для осіб.

Також визнано неконституційним оподаткування пенсій, отриманих з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи оподатковуються в країні їх виплати.

Рішення КС є обов'язковим, остаточним і не може бути оскаржене.

Нагадаємо, в Україні пенсії оподатковують 15% податку з 2015 року. Оподаткування стосується тільки тієї частини пенсії, яка перевищує три мінімальні зарплати. У серпні 2015 року президент Петро Порошенко звільнив від податків пенсії учасників Другої Світової війни.

У червні 2017 року Порошенко доручив Кабміну підняти пенсії і скасувати їх оподаткування восени.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram