ГоловнаПолітика

НМУ ім. Богомольця оголосив страйк

Керівництво ВНЗ заблокувало навчальний процес через конфлікт з Міністерством охорони здоров'я.

НМУ ім. Богомольця оголосив страйк
Фото: facebook/Уляна Супрун

Національний медичний університет імені Богомольця оголосив страйк через відсторонення ректора Катерини Амосової і призначення виконувачем обов'язків ректора Михайла Захараша.

Фото: facebook.com/moz.uk

На сайті університету сказано, нібито керівництво МОЗ систематично змушувало ВНЗ "здійснювати розтрату бюджетних коштів в особливо великому розмірі в обхід передбачених законом обов'язкових тендерних процедур". Коли Амосова відмовилася, "каральна комісія" МОЗ відсторонила її і призначила тимчасового керівника.

"Непрозоре, позбавлене мотивації призначення МОЗ на свій розсуд на час роботи каральної комісії виконувача обов'язки ректора, який не має жодного стосунку до вченої ради університету, є зухвалим ігноруванням думки трудового колективу вузу. Це демонстрація абсолютного нехтування керівництвом МОЗ законодавства України, що гарантує самоврядування і незалежність вузів і всіх його працівників", - йдеться в заяві ВНЗ.

З 26 лютого там припинено навчальний і науковий процес. Працюють тільки клініки, де лікуються пацієнти.

Фото: facebook/Уляна Супрун

Керівництво НМУ вимагає відставки в.о. міністра Уляни Супрун і її заступників і повернення на посаду ректора Катерини Амосової.

Міністерство охорони здоров'я ж закликало студентів і викладацький склад університету не реагувати на провокації і маніпуляції керівництва НМУ і не зривати навчальний процес.

"МОЗ України з повагою ставиться до принципу університетської автономії і праву на мирні зібрання. У той самий час зазначаємо, що основне завдання медичного університету - підготувати кваліфікованого лікаря, адже від його знань і умінь буде залежати здоров'я і життя пацієнтів. Наголошуємо на необхідності продовження навчання і підготовки до ліцензійних інтегрованих іспитів, адже, згідно з графіком їх проведення, 27 березня має відбутися "КРОК 3" для лікарів-інтернів", - сказано в заяві МОЗ.

Уляна Супрун вважає, що страйк НМУ - це цілеспрямований саботаж керівництва вишу через страх втратити владу і хворобливі уявлення про власні повноваження.

"Це не страйк студентів і викладачів - це саботаж деяких членів адміністрації і деканів НМУ. Прошу не плутати два кардинально різні явища - самоорганізований студентський рух і спущену зверху ініціативу зриву навчального процесу, у заручниках якої опинилися тисячі майбутніх лікарів", - написала вона у

фейсбуці.

Нагадаємо, конфлікт між Міністерством охорони здоров'я і НМУ імені Богомольця вилився в публічну площину 20 лютого, коли ректора усунули за зрив ліцензійного іспиту "КРОК 1. Стоматологія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram