ГоловнаПолітика

Шушкевич: Порошенко не підтримує ідеї з білоруськими миротворцями

"Не може бути миротворців з тієї країни, яка є союзником агресора".

Шушкевич: Порошенко не підтримує ідеї з білоруськими миротворцями
Фото: president.gov.ua

Колишній голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич стверджує, що в бесіді з ним президент України Петро Порошенко висловився проти участі білоруських миротворців у місії на Донбасі.

Про це Шушкевич заявив "Радіо Свобода" в кулуарах Балтійсько-Чорноморського регіону, який відбувався в Києві.

"Ось тут категорично - і Порошенко після цього сказав, і я це сказав - що не може бути миротворців з тієї країни, яка є союзником агресора. Білорусь, через ОДКБ і через угоду про так звану Союзну державу, фактично має єдине військове формування з Росією, тому миротворців з Білорусі не може бути... Я переконаний, що всі, хто брав участь у цій розмові, були з цим згодні", - сказав він.

Нагадаємо, у лютому 2018 року з'явилася доповідь Інституту Хадсона, підготовлена на прохання колишнього генсека НАТО Андерса Фог Расмуссена, яка стосується можливого формату миротворчої місії для Донбасу. Вона передбачає, що в Україну відрядять близько 20 тисяч миротворців і 4 тисяч поліцейських, які охоплять усю територію ОРДЛО, включно з державним кордоном. Учасниками місії можуть бути миротворці з країн, що не входять до НАТО, прийнятні як для України, так і для Росії. Наприклад, з Білорусі, Казахстану, Монголії, Австрії, Фінляндії, Швеції, Португалії, Греції, Аргентини, Бразилії, Чилі.

Деякі країни вже висловили готовність взяти участь у такій місії. Президент Білорусі Олександр Лукашенко теж заявив, що білоруські миротворці готові стати між  сторонами конфлікту в Україні за домовленості між президентом України Петром Порошенком і президентом РФ Володимиром Путіним.

При цьому в МЗС одразу ж відкинули ідею з білоруськими миротворцями: "Якщо ми виключаємо НАТО, то дуже логічно, щоб ми не говорили, що країни ОДКБ теж беруть участь у місії".

Нині на сході України працює спеціальна моніторингова місія ОБСЄ у складі близько 700 неозброєних спостерігачів.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram