ГоловнаПолітика

Одного з керівників ДАІ звинуватять у написанні 12 помилкових рапортів проти "автомайданівців"

Святошинський суд продовжує слухати справу.

Одного з керівників ДАІ звинуватять у написанні 12 помилкових рапортів проти "автомайданівців"

У Святошинському суді триває оголошення обвинувального акта керівникам Департаменту ДАІ МВС України та УДАІ ГУ МВС України в Києві, що звинувачують у переслідуванні активістів Революції Гідності. 23 лютого сторона обвинувачення оголосила частину звинувачення щодо Михайла Дорошенка і Вадима Євніцького, повідомляє кореспондент LB.ua.

Нагадаємо, колишнє керівництво ДАІ звинувачують у злочинних наказах підлеглим про складання фальшивих протоколів правопорушень проти активістів Автомайдану. Дорошенка, зокрема, звинувачують у тому, що він власноруч написав і підписав 12 неправдивих рапортів, а Євніцький - 1. "Ці документи стали причиною наслідків правового характеру і були використані як документальний доказ для правозастосовчої діяльності", - сказано в обвинувальному акті.

Обвинувачені
Фото: Катерина Серко
Обвинувачені

Переслідування активістів тривало з листопада 2013 року до лютого 2014 року. Тоді рух «Автомайдан» регулярно проводив автопробіги до резиденції президента та інших чиновників вищого рангу. Щоб залякати активістів і припинити масові зібрання, за участю вищих посадових осіб (в тому числі екс-міністра МВС Віталія Захарченка) були розроблені механізми залучення значної кількості людей до адміністративної та кримінальної відповідальності.

Загалом в справі 19 обвинувачених з числа колишнього керівництва Київської ДАІ та 44 потерпілих. Однак, за версією слідства, щонайменше 122 співробітників ДАІ складали фальшиві протоколи на 472 водіїв. Крім того в злочинній схемі були задіяні прокурори і судді, які на основі неправдивих рапортів притягали водіїв Автомайдану до відповідальності, аж до позбавлення водійських прав.

Ахмет Александр, Васюта Вадим, Видиборець Андрій, Волик Олег, Гуляренко Юрій, Данилов Роман, Дорошенко Михайло, Євніцький Вадим, Зеваєв Андрій, Катрук Ігор, Кошовий Олексій, Марченко Ян, Прокопенко Володимир, Сологуб Олександр, Удовенко Олександр, Щерба Олександр, Яворський Олександр звинувачуються в скоєнні кримінальних правопорушень ч.2 ст.27 ч.1 ст. 366, ст. 340 КК України. Ще двоє колишніх співробітників Опанасенко Ігор і Тищенко Віктор звинувачуються в кримінальних правопорушеннях, передбачені ч. 3 ст. 27 ч. 1 ст. 366, ст. 340 КК України.

Зараз справа перебуває на стадії оголошення обвинувального акта. Його слухають у Святошинському суді столиці. Наступне засідання - 6 березня, 15:00.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram