ГоловнаПолітика

ГПУ обґрунтувала закриття справи Колобова його показаннями на детекторі брехні (оновлено)

Екс-міністра фінансів кілька разів допитали в Іспанії.

ГПУ обґрунтувала закриття справи Колобова його показаннями на детекторі брехні (оновлено)
Юрий Колобов
Фото: bbc.co.uk

Генпрокуратура пояснила закриття кримінального провадження проти Юрія Колобова. Виявилося, що екс-міністра фінансів урятували показання на детекторі брехні.

Про це йдеться у відповіді ГПУ на запит "Української правди".

Колобов фігурував у кримінальному провадженні про незаконне виділення 2012 року з держбюджету 220 мільйонів гривень на телекомунікаційну мережу спецпризначення. Його дії спочатку були кваліфіковані за ч.5 ст.27 (пособництво), ч.5 ст.191 (привласнення коштів) КК України.

"Під час досудового розслідування Колобова кілька разів допитали, і під час допитів він дав свідчення, що викривають інших учасників злочину, розповів про обставини скоєння злочину, сприяв органу досудового розслідування", - повідомила Генпрокуратура і додала, що показання Колобова підтвердив поліграф.

"Згідно з висновком судової психологічної експертизи (поліграф), Колобов не вступав у злочинну змову з метою заволодіння, розтрати державних коштів, не заволодівав і не витрачав державні кошти", - йдеться в документі.

Слідчі прийшли до висновку, що Колобов до присвоєння коштів не причетний, і перекваліфікували його дії за менш тяжкою статтею.

"16.11.2017 його дії були кваліфіковані за ч.2 ст.367 КК України (службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки)", - йдеться у відповіді на запит.

Уже наступного дня, 17 листопада, Колобов подав у Генпрокуратуру клопотання про закриття кримінального провадження у зв'язку із закінченням терміну давності - злочин середньої тяжкості має термін давності п'ять років. Це клопотання задовольнили, і 7 грудня 2017 року прокурор у кримінальному провадженні направив до Печерського райсуду Києва клопотання про звільнення Колобова від кримінальної відповідальності за "службову недбалість" для розгляду по суті.

У ГПУ також додали, що збитки, встановлені в кримінальному провадженні, фактично державі відшкодовано, оскільки рішеннями київських судів майно і 92,79% акцій ВАТ "Укртелеком" повернуто державі, а побудована телекомунікаційна мережа за незаконно виділені 220 мільйонів гривень перебуває на балансі "Укртелекому". Варто зазначити, що акцій "Укртелекому" поки що не повернули державі - справа перебуває на розгляді у Вищому господарському суді.

Оновлення. Адвокат Юрія Колобова Ігор Фомін у коментарі "Українській правді" спростував заяву ГПУ про те, що його клієнт дав викривальні свідчення на інших учасників схеми.

"Я подзвонив у ГПУ і зазначив, що якщо вони не спростують цю інформацію, я подам на них у суд", - додав Фомін.

Видання зазначає, що отримало дзвінок з ГПУ з проханням виключити з новини абзац про викривальні свідчення. У Генпрокуратурі аргументували це тим, що подали неправдиву інформацію.

Адвокат Колобова також підтвердив, що ГПУ допитувала Колобова в Іспанії.

"Його допитували в Іспанії двічі. Коли отримав підозру - це було в Мадриді. Удруге, коли міняли підозру йому, коли була перекваліфікація, після проведення експертизи. Експерт-поліграфолог підтвердив обставини, що ніяких розкрадань і заподіяння збитків державі не вчинив - і перекваліфікували на службову недбалість. Це було в Барселоні", - сказав Фомін.

Нагадаємо, Колобова затримали в Іспанії на початку березня 2015 року, Україна подала запит про його екстрадицію, але іспанський суд відмовив у цьому.

У середині жовтня 2017 року ГПУ повідомила, що невідомі намагалися звільнити Колобова з-під варти за допомогою фальшивого листа, нібито від імені Генпрокуратури України.

21 лютого Печерський районний суд задовольнив клопотання Генеральної прокуратури і звільнив від кримінальної відповідальності Колобова через закінчення строків давності. Адвокат Колобова заявив, що він не планує повертатися в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram