ГоловнаПолітика

Насіров став фігурантом ще однієї кримінальної справи

НАБУ запідозрило екс-голову ДФС у хабарництві.

Насіров став фігурантом ще однієї кримінальної справи
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро розслідує справу про отримання хабара колишнім головою Державної фіскальної служби Романом Насіровим і перевіряє його рахунок у латвійському банку.

Про це пише видання "Судовий репортер", посилаючись на рішення Солом'янського суду від 13 лютого.

Справу було порушено 25 жовтня 2017 року за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу (отримання хабара).

Під час розслідування встановлено, що Роман Насіров фактично контролює компанію RN Group Limited, зареєстровану на Британських Віргінських островах. Зокрема, 5 червня 2012 року Насіров як директор RN Group Limited (покупець), підписав договір з українською компанією - ТОВ "Укрзернопром Агро" (продавець) з купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ "Укрзернопром-Іванків" у розмірі 99%. Окрім того, станом на 2 жовтня 2017 року кінцевим бенефіціарним власником компанії RN Group Limited є рідний брат Насірова - Євген.

Детективи мають інформацію, що Роман Насіров міг отримувати гроші на рахунки компанії RN Group Limited через компанію UAI-Trade SA (Швейцарія) за сприяння ТОВ "Українські аграрні інвестиції" в отриманні відшкодування ПДВ. Так, згідно з даними бази "Інспектор", ТОВ "Українські аграрні інвестиції" в 2015 році здійснювало експорт зерна пов'язаної компанії UAI-Trade SA.

UAI-Trade SA має банківський рахунок у банківській установі Rietumu Banka (Латвія).

Детективи НАБУ хочуть отримати інформацію з латвійського банку щодо джерел надходження і подальшого руху коштів, отриманих UAI-Trade SA на вказаний рахунок, стосовно осіб, уповноважених розпоряджатися коштами на рахунку UAI-Trade SA, стосовно бенефіціарів власників UAI-Trade SA, справжніх одержувачів доходу зазначеної компанії.

Нагадаємо, зараз Насірова судять за звинуваченням у зловживанні владою і службовим становищем (ч. 2 ст. 364 КК України) та службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 КК).

За версією слідства, Насіров причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, протягом 2015 року він прийняв низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, задіяних у схемі, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення приймалися заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Окрім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про відсутність у цих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Обвинуваченим може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до шести років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram