ГоловнаПолітика

Аваков пригрозив зняти охорону з судів

"Нехай охороняють себе самі, якщо вважають вогнепальне поранення поліцейського дрібною провиною!"

Аваков пригрозив зняти охорону з судів
Фото: Макс Требухов

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков обурений м'яким покаранням для Олександра Федорченка, який 15 лютого завдав вогнепального поранення співробітникові поліції біля Солом'янського суду. Він вважає, що його не можна було відпускати на поруки народних депутатів, і пригрозив зняти охорону з судів.

"Це потворне рішення зобов'язує мене як міністра, у підпорядкуванні якого знаходиться Національна поліція і Нацгвардія, вжити адекватних заходів реагування. Я вимагаю: від Вищої ради правосуддя негайної реакції на такі дії судді; від прокуратури й апеляційного суду негайно винести справедливе рішення за фактом завдання вогнепального поранення поліцейському. Уранці звернувся до прем'єр-міністра з проханням скликати позачергове засідання Кабміну. Я не бачу, як у таких умовах поліцейські і гвардійські сили можуть виконувати невластиву для себе функцію охорони судів", - заявив він у фейсбуці.

Міністр повідомив, що, відповідно до статті 160 нового закону про судоустрій і статус суддів, охороняти суди повинна спеціально створена Служба судової охорони.

"Створення цієї служби котрий рік саботують працівники Державної судової адміністрації. В умовах, що склалися, фактичного саботажу суддів і судової адміністрації, буду вносити проект постанови Кабміну про припинення функцій охорони судових установ з боку Нацполіції і Нацгвардії. Нехай тепер охороняють себе самі, якщо в перехідний період вважають вогнепальне поранення поліцейського дрібною провиною!" - написав Аваков.

Нагадаємо, 15 лютого біля Солом'янського районного суду, де обирали запобіжний захід для мера Одеси Геннадія Труханова, сталася бійка між націоналістами і поліцією. Під час бійки Федорченко дістав пістолет і, як стверджує нардеп Єгор Соболєв, який поручився за нього, вистрілив в асфальт. У результаті постраждав співробітник поліції, його з вогнепальними пораненнями ніг доставили в лікарню.

17 лютого Шевченківський районний суд Києва відпустив Федорченка на поруки Єгора Соболєва, Семена Семенченка, Павла Костенка (всі троє - "Самопоміч") і Володимира Парасюка (позафракційний).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram