ГоловнаПолітика

Лукашенко: Мінськ залишиться перемовним майданчиком щодо Донбасу

"Невже європейські проблеми хтось поїде в Азію вирішувати?"

Лукашенко: Мінськ залишиться перемовним майданчиком щодо Донбасу
Фото: NewsBel.by

Мінськ залишиться перемовним майданчиком щодо мирного врегулювання на Донбасі. Про це сказав у неділю президент Білорусі Олександр Лукашенко, пише Белта.

"Цю тему в засобах масової інформації розгорнули, до скандалу дійшло. Я знаю, що нікуди цей майданчик не дінеться. Невже європейські проблеми хтось поїде в Азію вирішувати?" - запитав Лукашенко.

Президент зауважив, що такої самої думки дотримуються і в Німеччині. "Ми ж не ведемо перемови, а забезпечуємо, як мене попросили Путін, Порошенко, Меркель з Олландом. Ми довго думали, треба нам це чи не треба", - розповів глава держави. За його словами, білоруська сторона погодилася на цю місію, оскільки сама зацікавлена в якнайшвидшому розв'язанні конфлікту.

"Якщо знайшли кращий майданчик - та господь з ними! Ми свою роль уже, відверто кажучи, зіграли. Хоч якими були б мінські угоди, війну зупинили", - сказав Лукашенко.

Президент наголосив, що якщо будуть досягнуті домовленості про перенесення перемовин до інших столиць, білоруська сторона не буде цьому опиратися. "Ми особливо не переживаємо за те, що пішли ці розмови. Це для мене не новина. Хтось хоче Нобелівську премію миру отримати, хтось ще чогось хоче. Але хотіти не шкідливо, треба розумні пропозиції вносити, щоб весь світ не сміявся", - додав глава держави.

Нагадаємо, що 18 січня президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв на перемовах у США говорив з президентом Дональдом Трампом про можливість перенесення зустрічей стосовно Донбасу з Мінська до Астани.

Міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що "перемови щодо України можна перенести хоч в Антарктиду, якщо буде впевненість у їхньому успіхові". Міністр закордонних справ України Павло Клімкін теж сказав, що не бачить сенсу переносити перемови щодо мирного врегулювання на Донбасі з Мінська в Астану.

5 вересня 2014 року в столиці Білорусі були підписані так звані мінські угоди. Відтоді в Мінську два-три рази на місяць відбуваються засідання Тристоронньої контактної групи щодо їх виконання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram