ГоловнаПолітика

Дев'ять опозиційних партій вимагають повернути Саакашвілі в Україну

Вони закликають світових лідерів і дипломатів "дати принципову оцінку політичним репресіям, до яких вдається українська влада".

Дев'ять опозиційних партій вимагають повернути Саакашвілі в Україну
Михаил Саакашвили на Марше 4 февраля
Фото: Макс Левин

Дев'ять українських опозиційних сил вимагають забезпечити повернення в Україну лідера партії "Рух нових сил", екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі і надати йому можливість захистити свої права в українських судах.

Спільну заяву партій "Демократичний альянс", "Громадянська позиція", "Народний контроль", "Європейська партія України", ВО "Батьківщина", "Об'єднання "Самопоміч", ВО "Свобода", "Рух нових сил", громадського руху "Хвиля" оприлюднив у Фейсбуці позафракційний народний депутат Юрій Дерев'янко.

"На початку цього тижня, 12 лютого 2018 року, президент Порошенко і підконтрольні йому силові відомства здійснили відверто антиконституційну і неправову дію - грубою силою вигнали з країни українського політика, лідера партії "Рух нових сил", третього президента Грузії Михайла Саакашвілі. Щоб позбутися одного з лідерів опозиції, влада вчинила політичну розправу, порушила права людини і завдала величезної шкоди міжнародній репутації України. Цей злочин слід розслідувати", - сказано в спільній заяві.

Опозиційні партії заявляють, що посадові особи, які порушили закон і свої посадові обов'язки щодо Саакашвілі, повинні опинитися на лаві підсудних.

"Ми вимагаємо забезпечити повернення Михайла Саакашвілі в Україну, надавши йому можливості захистити свої права і гідність в українських судах, відповідно до норм українського законодавства і міжнародного права", - йдеться в документі.

Також політичні сили закликають світових лідерів і дипломатів "дати принципову оцінку політичним репресіям, до яких вдається українська влада".

Нагадаємо, в понеділок, 12 лютого, спецназ Держприкордонслужби затримав Саакашвілі в київському ресторані, після чого політика видворили літаком до Польщі. З Польщі він полетів у Нідерланди, де отримав посвідчення особи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram