ГоловнаПолітика

Турчинов: метою Путіна в березні 2014 року було захопити Київ

Секретар РНБО дає свідчення у справі про держзраду Януковича.

Турчинов: метою Путіна в березні 2014 року було захопити Київ
Фото: Соня Кошкина

Оболонський суд Києва розпочав сьогодні допит наступного свідка у справі про державну зраду Віктора Януковича - секретаря РНБО Олександра Турчинова. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Перед початком допиту адвокат сторони захисту клопотав про залучення до справи матеріалу, який вийшов 14 лютого 2018 року із заголовком "Олександр Турчинов: На початку 2014-го року я говорив неправду" і опублікованого на ресурсі "Публичные люди". Суд клопотання задовольнив.

Протягом свідчень Турчинов розповів про стан справ у Києві наприкінці лютого.

"За нашою інформацією, з 21 на 22 лютого Янукович утікає з Києва, разом з ним - практично весь склад КМУ, силовики і т.д. Єдиним легітимним органом влади в країні залишився парламент, і 22 лютого у ВР я був обраний головою парламенту. Потрібно було діяти швидко - вся система управління була заблокована. Ба більше, режим казначейства довів Україну до банкрутства, рахунки були практично порожні. У той самий час основні посади в тому ж уряді неможливі без подання Президента. За цих умов ВР прийняла рішення - у зв'язку самоусуненням Януковича покласти обов'язки президента на голову ВР", - розповів діючий секретар РНБО.

Крім того, за його словами, з 20 лютого розпочалася прихована фаза підготовки до захоплення Криму, а з 27-го - відкрита.

Паралельно з цим уздовж кордону сконцентрувалися війська з метою підготовки до вторгнення в Україну.

"Небезпека вторгнення стала реальністю, коли 1 березня Держдума дала Путіну дозвіл на вторгнення. І окупація Криму, і роззброєння наших військ мало бути закінчене 1 березня", - зазначив Турчинов, додавши, що метою російського президента було захопити Київ і встановити маріонетковий (підконтрольний РФ - ред.) режим.

"Користуючись хаосом, росіяни хотіли взяти під контроль північ над Києвом і південний схід, відновивши таким чином маріонетковий режим Януковича. Формальним приводом для президента Путіна став лист Януковича (з проханням про введення військ - ред.). Тоді він показав би всьому світу, що просто відновив повноваження обраного президента. Але ці плани були зірвані", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram