ГоловнаПолітика

Гриневич назвала маніпулятивними заяви угорського міністра Сійярто за законом про освіту

"Ми рухаємося виключно за рекомендаціями Венеціанської комісії".

Гриневич назвала маніпулятивними заяви угорського міністра Сійярто за законом про освіту
Фото: Владислав Мусиенко

Міністр освіти України Лілія Гриневич назвала маніпулятивними заяви міністра закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, який напередодні зажадав від України утриматися від реалізації нового закону про освіту до консультацій з угорської громадою.

"Маніпулятивні, абсолютно маніпулятивні заяви міністра закордонних справ Угорщини. Ми як Україна після рішення Венеціанської комісії відразу створили дорожню карту імплементації її рекомендацій і рухаємося виключно за рекомендаціями Венеціанської комісії", - сказала вона на засіданні Кабміну.

Гриневич заявила, що Угорщина намагається змусити Україну припинити дію закону, а такого в рекомендаціях Венеціанської комісії немає. Крім того, влада України провела вже кілька раундів консультацій з угорською меншиною в Береговому, Ужгороді, Києві. Сьогодні вони мали продовжитися, але лідери угорської громади повідомили, що не приїдуть через звернення депутатів Опозиційного блоку в Конституційний Суд.

"Тобто ми бачимо затягування часу, ми бачимо маніпулятивну, неправдиву інформацію. А Україна насправді працює над імплементацією рішення за рекомендаціями Венеціанської комісії", - сказала міністр.

За її словами, одна з них стосується продовження перехідного періоду для імплементації мовної статті закону про освіту з 2020 до 2023 року. Україна готова внести такі зміни.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пішов ще далі і назвав заяви Сійярто "хамськими і неприпустимими". Він заявив, що залишати їх без уваги не можна.

Нагадаємо, 5 вересня 2017 року Верховна Рада 255 голосами прийняла закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови у сфері освіти. Закон передбачає застосування виключно української мови у викладанні в середній школі.

Це призвело до дипломатичного конфлікту з Угорщиною, яка має значну діаспору в Закарпатській області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram