ГоловнаПолітика

Кримського дезертира Баранова засуджено до 13 років

Військового визнано винуватим у державній зраді.

Кримського дезертира Баранова засуджено до 13 років
Фото: bbc.com

Подільський районний суд Києва засудив до 13 років в'язниці колишнього військового Збройних Сил України Олександра Баранова за звинуваченням у державній зраді і дезертирстві з української армії в Криму.

Про це повідомляють Українські Новини.

Молодшого сержанта контрактної служби Олександра Баранова та його товариша по службі прапорщика Максима Одинцова затримали співробітники Служби безпеки України під час спецоперації в пункті пропуску Чонгар на кордоні Херсонської області та Криму.

Після того, як міністерство оборони Росії заявило про викрадення двох військових і зажадало їх негайного повернення на територію РФ, спеціальний брифінг з цього приводу провів голова СБУ Василь Грицак.

За його словами, Баранов і Одинцов "хотіли провернути корупційну оборудку": купити українські документи про здобуття вищої освіти, завдяки яким "стати офіцерами російської армії". Затримали їх під час зустрічі з кур'єром, додав Грицак.

Раніше проти Баранова і Одинцова, як і проти інших українських військових, які залишилися в Криму після анексії півострова і прийняли присягу в російській армії, військова прокуратура України порушила кримінальні справи за державну зраду і дезертирство.

Максимальне покарання, передбачене статтями Кримінального кодексу, за якими звинуватили Баранова і Одинцова, становить 15 років позбавлення волі.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав затримання Баранова і Одинцова "незаконною провокацією, здійсненою спецслужбами України на території РФ щодо російських громадян".

Однак незабаром після цього президент РФ Володимир Путін фактично визнав, що затримання військових відбулося за межами Криму, назвавши дії СБУ віроломством.

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу про викрадення Баранова і Одинцова і пред'явив в рамках її розслідування заочне звинувачення двом громадянам України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram