ГоловнаПолітика

Полозов подасть позов на силовиків Криму від імені родичів Веджії Кашки

Адвокат проводить своє розслідування обставин справи.

Полозов подасть позов на силовиків Криму від імені родичів Веджії Кашки
Веджие Кашка
Фото: Меджлис крымскотатарского народа

Російський адвокат Микола Полозов заявив, що почав незалежне розслідування смерті ветерана кримськотатарського руху Веджії Кашки у Криму в 2017 році.

Про це він написав у фейсбуці.

Він переконаний, що її загибель - "наслідок надмірного та непропорційного застосування сили" з боку російських силовиків під час затримання Веджії Кашки 23 листопада минулого року в Сімферополі.

Того дня літню жінку затримали разом з іншими кримськотатарськими активістами - Кязимом Аметовим, Асаном Чапухом, Русланом Трубачем і Бекіром Дегерменджі. Їх звинуватили у вимаганні в особливо великому розмірі. Веджії Кашці стало погано, вона померла у кареті швидкої допомоги.

"За її загибель ніхто так і не відповів, мало того, не було навіть формальних спроб з боку російської влади провести розслідування", - зазначив Полозов.

Нагадаємо, що прокуратура АР Крим розслідує смерть Веджії Кашки за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство).

Крім того, за фактами обшуків і затримань кримськотатарських активістів Бекіра Дегерменджі, Куртсеіта Абдуллаєва, Асана Чапуха, Руслана Трубача, Кязима Аметова, які відбулися того ж дня, відкрито провадження за ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла, вчинене службовою особою або із застосуванням насильства або з погрозою його застосування) Кримінального кодексу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram