ГоловнаПолітика

МЗС погодило з Угорщиною ключові позиції щодо мовних норм закону "Про освіту"

"Крок за кроком до нормальності".

Під час переговорів з Угорщиною вдалося узгодити ключові позиції про шляхи врегулювання ситуації, пов'язаної з імплементацією мовних норм закону "Про освіту".

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ Василь Боднар.

"З обережним оптимізмом можна сказати, що тривалі переговори з угорською стороною завершилися погодженням ключових позицій: про шляхи врегулювання "мовного питання"... Крок за кроком до нормальності", - написав заступник міністра у твіттері.

Фото: twitter.com/VasylBodnar

Крім того, за його словами, під час переговорів вдалося досягти згоди з питань спільного прикордонного контролю та розвитку прикордонної інфраструктури.

Нагадаємо, Угорщина пообіцяла "боляче вдарити по майбутньому України" у відповідь на підписання закону "Про освіту". Незважаючи на позитивні для України висновки Венеціанської комісії щодо відповідності мовної статті закону про освіту міжнародним зобов'язанням, Угорщина продовжувала блокувати євроатлантичну інтеграцію України.

Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада 255 голосами ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти. 28 вересня закон набув чинності.

Закон передбачає, що діти, які підуть до школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою тільки в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу предмети повинні викладатися українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram