ГоловнаПолітика

Суд у Криму підтвердив штрафи пікетувальникам на суму 130 тисяч рублів

Судді не задовольнили жодного з ключових клопотань захисників.

Суд у Криму підтвердив штрафи пікетувальникам на суму 130 тисяч рублів
Фото: facebook.com/savchuk.alyona

7 лютого підконтрольний РФ Верховний суд Криму розглянув апеляційні скарги 13 активістів, оштрафованих за одиночні пікети проти утисків кримських татар, повідомляє кореспондент LB.ua у Криму.

Судді Катерина Тимошенко і Сергій Яковлєв відхилили 12 апеляцій пікетувальників, розгляд ще однієї перенесли на інший день. Таким чином, Верховний суд підтвердив десять штрафів по 10 тисяч рублів кожен і два штрафи по 15 тисяч рублів кожен.

Активістів визнали винними у порушенні встановленого порядку проведення масового заходу (ч. 5 ст. 20.2 КпАП РФ). Згідно із судовим рішенням, вони "взяли участь в неузгодженому з органами місцевого самоврядування публічному заході, замаскованому під одиночні пікети".

Основним доказом провини у справі кожного пікетника є експертиза, проведена Експертно-криміналістичним центром МВС у Криму. Фахівець робить висновки, що "пікети об'єднані єдністю мети, задуму і загальної організації". Водночас у більшості засуджених до штрафів активістів плакати не вилучали, а експертизу проводили за скріншотами фотографій із соцмережі або ЗМІ.

Засідання тривали близько 10 годин, проходили у відкритому режимі. До зали пускали по 6 слухачів на кожен процес, інші - близько 50 осіб - чекали в коридорах.

"Результат був цілком передбачуваний, оскільки практика попередніх судових засідань говорить про те, що абсолютно всі рішення залишаються чинними. Я думаю, що до кінця судових процесів, така картина і збережеться", - прокоментувала рішення щодо однієї із апеляційних скарг цивільний захисник Лютфіє Зудієва.

Нагадаємо, 14 жовтня 2017 року по всій території анексованого Росією Криму на одиночні пікети проти репресій силовиків щодо кримських татар і мусульман вийшли десятки людей. Пікети проходили в Сімферополі, Джанкої, Судаку, Феодосії, Старому Криму, Кіровському, Алушті, Радянському і Білогірському районах, на трасі Сімферополь-Бахчисарай. Люди тримали плакати з написами "Мусульмани Криму - ваші сусіди, а не терористи", "Зупиніть свавілля силовиків Криму", "Свободу політичним в'язням", "Терористів у Криму не було, немає і не буде", "1944 - зрадники, 2017 - терористи".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram