ГоловнаПолітика

В ЄС допустили членство балканських країн до 2015 року

Криза з мігрантами 2015 року показала важливість Балкан.

В ЄС допустили членство балканських країн до 2015 року
Фото: EPA/UPG

В Європейському Союзі вважають, що деякі країни Західних Балкан можуть бути готові до вступу в ЄС вже через сім років, передає Голос Америки.

Представляючи нову стратегію для Західних Балкан, представники ЄС заявили, що Сербія і Чорногорія можуть стати повноправними членами блоку до 2025 року.

"2025-й - це лише орієнтовний термін. Він тільки стимул, щоб ці держави наполегливо працювали, щоб запевнити, що вони рухаються за наміченим шляхом. Потрібно ухвалити рішення - чи буде блок розширюватися на Західних Балканах чи ні. Я б хотів, щоб країни Західних Балкан могли вступити в Європейський Союз, коли будуть виконані відповідні умови", - заявив глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер членам Європарламенту.

ЄС хоче дати новий поштовх прагненням Сербії, Чорногорії, Албанії, Боснії, Косова та Македонії стати членами союзу, наголошується в повідомленні.

На думку аналітиків, криза з мігрантами 2015 року показала важливість Балкан. ЄС хоче підтвердити свою міць на тлі посилення впливу Росії.

Раніше повідомлялося, що понад 10 держав-членів Євросоюзу внесли пропозицію про те, щоб шість західнобалканських країн (Албанія, Боснія, Косово, Македонія, Чорногорія і Сербія) були допущені на зустрічі ЄС з питань політики ще до отримання ними членства у блоці.

Нагадаємо, наприкінці січня повідомлялося, що Іспанія вимагає виключити Косово з плану розширення ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram