ГоловнаПолітика

"Нафтогаз" розраховує відновити закупівлі російського газу з березня

Сторони близькі до імплементації рішення Стокгольмського арбітражу.

"Нафтогаз" розраховує відновити закупівлі російського газу з березня
Фото: EPA/UPG

"Нафтогаз України" розраховує впродовж лютого імплементувати рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом на купівлю-продаж газу з російським "Газпромом".

"Ми провели кілька раундів переговорів, у нас є документ, який, за нашими оцінками, дуже близький до того, що буде підписано, і ми сподіваємося впродовж цього місяця імплементувати рішення [арбітражу] в частині контракту купівлі-продажу", - сказав голова компанії Андрій Коболєв журналістам у середу, передає Інтерфакс-Україна.

За словами Коболєва, підписання подібного документа дозволить компанії реалізувати плани щодо відновлення імпорту газу за контрактом із "Газпромом" уже з березня.

Нагадаємо, згідно з рішенням Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма від 22 грудня, "Нафтогаз" повинен заплатити "Газпрому" $2 млрд за поставлений раніше газ і відновити закупівлі російського газу в обсязі не менш ніж 5 млрд куб. м до кінця дії контракту. При цьому основні вимоги "Нафтогазу" суд задовольнив.

У лютому очікується рішення Стокгольмського арбітражу за іншим контрактом з "Газпромом", сума позовних вимог "Нафтогазу" 16 млрд доларів. Раніше "Нафтогаз" заявляв, що до вирішення судом транзитного спору ніяких виплат російській стороні здійснювати не буде.

25 листопада 2017 року виповнилося два роки з того дня, коли Україна імпортувала останні об'єми російського газу. Відмова від російського газу через його дорожнечу дозволила Україні почати реформу газового ринку і реформу корпоративного управління "Нафтогазу". Сама компанія вперше за довгий час перестала бути збитковою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram