ГоловнаПолітика

Мін'юст відкрив вільний доступ до реєстру неплатників аліментів

Серед боржників є депутати, екс-міністри, представники органів влади, силових структур.

Мін'юст відкрив вільний доступ до реєстру неплатників аліментів
Павло Петренко
Фото: Facebook/Павло Петренко

Міністерство юстиції відкрило Єдиний реєстр злісних неплатників аліментів, у якому вже понад 75 тисяч електронних записів про боржників. Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко, повідомляє Укрінформ

"Саме зараз хочу, щоб ви були свідками публічного запуску реєстру боржників, які фактично понад три місяці мають борг зі сплати аліментів. У цьому реєстрі вже понад 75 тисяч електронних записів щодо таких боржників. Він зручний у користуванні. Можна знайти за прізвищем, датою народження людини, що має борг зі сплати аліментів", - заявив Петренко.

За його словами, серед боржників є депутати, колишні міністри, представники органів центральної виконавчої влади, місцевої влади, силових структур.

 

"Привернення уваги до цього реєстру з боку журналістів буде серйозним превентивним заходом для того, щоб вони (боржники - ред.) пішли і заплатили борг перед своїми дітьми. Я дуже на це розраховую", - сказав Петренко.

Водночас він зазначив, що норма закону повністю дотримується в питанні захисту персональних даних осіб, внесених до реєстру.

"Можна дізнатися про номер виконавчого провадження, і хто з виконавців його виконує. Розраховую, що цей реєстр буде так само корисний і для самих боржників, які можуть зайти в реєстр, дізнатися, що є борг, і можуть погасити свій борг", - зазначив Петренко.

Крім того, він наголосив, що в реєстрі не вказується домашня адреса боржника, "щоб не було маніпуляцій".

Петренко підкреслив, що повноцінно Єдиний реєстр боржників почне працювати з 6 лютого 2018 року, коли набуває чинності закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом удосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів".

Президент Петро Порошенко 4 січня підписав закони про посилення покарання за несплату аліментів і домашнє насильство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram