ГоловнаПолітика

У найбільшому приватному банку Росії підрахували втрати від санкцій

За рік російська економіка через санкції втрачає 0,5% ВВП.

У найбільшому приватному банку Росії підрахували втрати від санкцій
Фото: sravnibank.com.ua

У найбільшому приватному банку Росії підрахували, що за рік російська економіка через санкції втрачає 0,5% ВВП. Через це весь позитивний ефект від дій Центробанку стає нульовим, передає Російська служба Бі-бі-сі.

Як зазначено у доповіді головного економіста Альфа-банку Наталії Орлової, втрати пов'язані з тим, що через санкції компанії обмежені в можливості залучати фінансування за кордоном.

Чинні санкції США передбачають істотні обмеження в наданні фінансування російським банкам під санкціями (не більш ніж на 14 днів) і нафтогазових проектів (не більш ніж на 60 днів). Європейські санкції також передбачають заборону або обмеження за термінами на фінансування цілої низки російських компаній і банків.

У результаті, пише Орлова, російські компанії недоотримали зовнішнє фінансування. А з 2013 року (останній рік перед введенням санкцій) до поточного моменту корпоративний зовнішній борг Росії скоротився майже на 200 млрд доларів, до 459 млрд.

У середньому санкційні режими обходилися країнам у 1% ВВП, пише Орлова. Тобто втрати Росії від санкцій, за оцінкою Альфа-банку, нижчі.

Однак наслідки санкцій звели нанівець позитивний ефект від політики Банку Росії із стабілізації цін. Ефект від політики ЦБ приблизно дорівнює наслідкам від запровадження санкцій, продовжує Орлова.

Це не єдина оцінка шкоди від санкцій для російської економіки. Наприклад, у 2016 році Економічна експертна група на чолі з Євсеєм Гурвічем оцінили втрати від санкцій і падіння цін на нафту за 2014-2017 роки в 0,6 трлн доларів. Згідно із їхньою доповіддю, ефект від санкцій виявився глибшим через падіння цін на нафту.

У вересні минулого року ООН оцінила втрати російської економіки з 2014 року в 55 млрд доларів. На думку спецдоповідача ООН Ідріса Джазаіра, одним з наслідків санкцій стало збільшення кількості людей, що живуть за межею бідності.

МВФ у 2015 році опублікував звіт, згідно з яким на початковому етапі через санкції і контрсанкції російський ВВП знизився в реальному вираженні на 1-1,5%.

Міністерство економічного розвитку Росії оцінювало втрати від санкцій у 2014-2015 роках в 1,5% ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram