ГоловнаПолітика

У Раді зареєстровано порект рішення щодо польського закону про інститут нацпам'яті

"Ми повинні пам'ятати і передавати майбутнім поколінням правду про дійсні, а не вирвані із загального контексту причини".

У Раді зареєстровано порект рішення щодо польського закону про інститут нацпам'яті
Фото: belvpo.com

У Верховній Раді України зареєстровано проект постанови №7551 "Про звернення Верховної Ради України до президента, Сейму і Сенату Республіки Польща" у відповідь на ухвалені польським парламентом зміни до закону про інститут національної пам'яті.

Серед ініціаторів постанови вказані голова фракції "Народний Фронт" Максим Бурбак, голова фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов, голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

У проекті постанови зазначається, що ухвалені законодавчі зміни суперечать змісту і духу стратегічного партнерства між Україною та Польщею, а також принципам, які були узгоджені сторонами, зокрема, в Декларації пам'яті та солідарності від 20 жовтня 2016 року.

Згідно з цією декларацією, Україна та Польща відзначили боротьбу українських і польських національних сил антикомуністичного опору, які створили моральну основу для відновлення незалежності обох держав.

Також сторони погодилися з необхідністю активізації неупереджених історичних досліджень і стримування сил, які призводять до суперечок як в Польщі, так і в Україні.

"Ми повинні пам'ятати і передавати майбутнім поколінням правду про дійсні, а не вирвані із загального контексту причини, які призвели до кровопролиття між нашими народами в роки Другої світової війни та в інші періоди нашої історії, і які мали трагічні наслідки для наших народів", - зазначається в проекті постанови.

У проекті постанови зазначається стурбованість українського парламенту розвитком антиукраїнських настроїв у Польщі, зокрема, демонстративні акції знищення українських пам'яток на території Польщі, напади на учасників релігійних урочистостей, членів української громади Польщі, заборони проведення культурних заходів і шовіністична риторика.

У документі також підкреслюється солідарність Ради з міжнародним співтовариством у питаннях недопущення заперечення злочину Голокосту.

Депутати пропонують Раді закликати польську сторону до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку двосторонніх відносин, а також закликати Президента Польщі Анджея Дуду скористатися своїми конституційними повноваженнями і спільно із Сеймом і Сенатом Польщі повернути в українсько-польські відносини виваженість, мудрість і доброзичливість.

Раніше повідомлялося, що заяву Верховної Ради щодо польського закону, який передбачає покарання за "злочини українських націоналістів", буде розглянуто у вівторок, 6 лютого.

Нагадаємо, в ніч на 1 лютого сенат Польщі ухвалив без поправок закон про інститут національної пам'яті, який запроваджує кримінальну відповідальність за заяви щодо провини поляків чи польської держави у Голокості, а також за вислів "польські табори смерті". У законі йдеться також про покарання за "злочини українських націоналістів".

Чинності закон набуде після підписання президентом Анджеєм Дудою. ОБСЄ закликала президента ветувати цей закон.

Проти цього закону також виступила польська інтелігенція.

Президент України Петро Порошенко вважає, що закон про заборону "бандерівської ідеології" не відповідає принципам партнерства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram