ГоловнаПолітика

"Старий" Верховний Суд не визнав свою ліквідацію

Акта про ліквідацію установи немає.

"Старий" Верховний Суд не визнав свою ліквідацію
Фото: Zik

Верховний Суд попереднього складу не ліквідований і продовжує функціонувати поряд із новим новим Верховним Судом через законодавчу колізію.

Про це на брифінгу сказав виконувач обов'язків голови Верховного Суду (попереднього складу) Василь Гуменюк.

Він заявив, що Верховний Суд не був ліквідований, а був перейменований (з "Верховний Суд України" на "Верховний Суд"), а отже, на це момент функціонують обидві установи.

"Де ви знайшли, що Верховний Суд ліквідовано? Такого законодавчого акта немає!.. розпорядчого акта, на підставі якого можна сказати, що Верховний Суд України ліквідовано, не надходило", - заявив Гуменюк.

Він заявив, що в разі ліквідації попередній склад суду повинен знищити всю секретну документацію і жорсткі диски.

"Чим страшна ліквідація Верховного Суду України? У разі ліквідації знищується, наприклад, жорсткий диск Верховного Суду й інші секретні матеріали, які мають термін зберігання 3-5 років. Ми їх не можемо передати новому Верховному Суду, щоб він користувався", - заявив Гуменюк.

Зокрема, йдеться про справи про реабілітацію жертв політичних репресій у СРСР.

Гуменюк вважає, що необхідно знайти вихід із ситуації, з юридичної колізії або дочекатися рішення Конституційного Суду щодо конституційного створення нового Верховного Суду.

За його словами, 13 суддів, які не пройшли в новий Верховний Суд, не вважають себе звільненими і продовжують виконувати свої обов'язки в суді.

"Вони ходять на роботу, вивчають законодавство, до нас люди звертаються", - заявив він.

Гуменюк зазначив, що судді не розглядають справ і намагаються не заважати суддям нового складу Верховного Суду.

Також 13 суддів із попереднього складу продовжують отримувати оклад судді.

Гуменюк підкреслює, що попередній склад Верховного Суду буде вважати себе чинним до прийняття, згідно зі встановленим законом порядком, рішення про ліквідацію або реорганізацію суду.

Нагадаємо, 15 грудня 2017 року новий Верховний Суд оголосив про початок роботи. 17 грудня мав пройти пленум старого Верховного Суду, на якому планували прийняти рішення про ліквідацію установи. Однак жоден із суддів не прийшов на пленум, і питання зависло в повітрі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram