ГоловнаПолітика

ГПУ оголосила про підозру Арбузову у справі про придбання "вишок Бойка"

Екс-голову Нацбанку оголошено в розшук.

ГПУ оголосила про підозру Арбузову у справі про придбання "вишок Бойка"
Фото: bank.gov.ua

Генеральна прокуратура повідомила про підозру колишньому голові Національного банку Сергію Арбузову у справі про придбання двох самопідйомних бурових установок ("вишки Бойка") за завищеними цінами.

Про це повідомив у  Фейсбуці генпрокурор Юрій Луценко.

"Повідомлено про підозру і оголошено в розшук колишнього голову Національного банку України Арбузова С. за фактом співучасті в заволодінні коштами ДАТ «Чорноморнафтогаз» у сумі 3,2 млрд гривень при покупці двох самопідйомних бурових установок В312 і В319", - написав Луценко.

Нагадаємо, у 2011 році держпідприємство "Чорноморнафтогаз" придбало дві глибоководні бурові платформи по 400 млн доларів кожну. Угоди були оформлені через посередників, що дало привід запідозрити корупцію. У 2013 році норвезька фірма Ferncliff повідомила, що у 2012 році продала бурову установку через свою дочірню фірму безпосередньо "Нафтогазу" за $220 млн, тоді як у "Нафтогазі" заявляли, що придбали її через Ризьку судноверф за $400 млн.

Юрій Бойко обіймав посаду міністра енергетики у 2011 році, і за його прізвищем бурові платформи охрестили "вишками Бойка". Однак у травні 2017 року Генпрокуратура заявила, що слідство не встановило причетності Бойка до закупівлі плавучих бурових установок за завищеною ціною.

У 2014 році обидві вежі відійшли у власність Росії, коли анексували Крим.

У січні 2016 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на плавучі бурові установки "Петро Годованець" і "Україна" (так звані "вишки Бойка").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram