ГоловнаПолітика

Насірова звільнено (оновлено)

Приводом стало британське громадянство голови ДФС.

Насірова звільнено (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів на засіданні 31 січня звільнив голову Державної фіскальної служби Романа Насірова.

"Державна комісія дала свій висновок щодо звільнення Насірова з посади, тому ми приймаємо сьогодні це рішення", - сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Оновлення. Насіров не згоден зі своїм звільненням і погрожує уряду судом.

"Вважаю рішення Кабміну про моє звільнення незаконним і нечесним. Так само, як і моє відсторонення минулого року. Було дивно дізнатися про розгляд цього питання зі ЗМІ. А ще дивніше, як і на підставі чого прийнято таке рішення КМУ. Мене з ним не ознайомили і тим паче не взяли пояснень. А я б із задоволенням виступив і на засіданні уряду, розповівши колегам про те, що зроблено мною на цій посаді. В першу чергу зараз займуся доказом своєї невинуватості за надуманим звинуваченням, а далі - доведу незаконність і безпідставність звільнення", - написав він у фейсбуці.

Нагадаємо, два тижні тому Міністерство фінансів зробило подання в Кабінет Міністрів про звільнення Насірова на підставі інформації, отриманої від посольства Великобританії в Україні, про наявність у голови ДФС британського громадянства.

Насірова судять за звинуваченням у зловживанні владою і службовим становищем (ч.2 ст.364 КК України) та службовому підробленні (ч.1 ст.366 КК). Незважаючи на це, він формально залишається головою ДФС.

За версією слідства, Насіров причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, протягом 2015 року він ухвалив низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, задіяних у схемі, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення приймалися заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Крім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про відсутність у цих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Обвинуваченим може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Потерпілою виступає компанія "Укргазвидобування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram