ГоловнаПолітика

Італія має намір залучити українських слідчих до справи нацгвардійця Марківа

Розслідування здійснюватимуть спільно.

Італія має намір залучити українських слідчих до справи нацгвардійця Марківа
Виталий Маркив
Фото: фотопроект "Если бы не война"

Міністр закордонних справ Італії Анджеліно Альфано впевнений, що буде створено двосторонню слідчу групу з розслідування справи українського військовослужбовця Віталія Марківа.

"Я думаю, що в інтересах усіх шукати правду, і я цілком упевнений, що судові органи Італії залучать Україну до розслідування, і це буде двосторонній розгляд справи. І буде група слідчих з обох країн", - сказав Альфано на спільній прес-конференції з головою МЗС України Павлом Клімкіним у вівторок у Києві, передає "Інтерфакс-Україна".

Він також зазначив, що італійський народ пильно стежить за вбивством журналіста італійського Андреа Рокелле в зоні АТО. "Ми розуміємо, що результати розслідування можуть вплинути на думку двох народів", - розповів Альфано.

Голова МЗС України Павло Клімкін, своєю чергою, закликав створити двосторонню слідчу групу. "Ми вважаємо і ми до цього готові, що це розслідування повинне здійснюватися спільно... Ми розуміємо всю ситуацію і як усе відбувалося. Ми готові і надаємо всі необхідні дані і докази", - зазначив він.

Клімкін також висловив переконання, що невинуватість українця буде доведено.

Нагадаємо, 30 червня 2017 року в Італії було затримано заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Нацгвардії ім. Кульчицького Віталія Марківа за підозрою в убивстві фоторепортера громадянина Італії Андреа Рокелле поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року. Його утримують у в'язниці в італійському містечку Павія (Ломбардія). До нього не допускали українських дипломатів, мотивуючи це тим, що він має італійське підданство.

Прокуратура міста Павії відкрила кримінальне провадження в зв'язку з загибеллю в 2014 році в зоні АТО італійського та російського журналістів на підставі показів французького журналіста. В рамках цього провадження французький журналіст вказав на те, що смерть журналістів стала наслідком застосування зброї підрозділом Нацгвардії, в якому проходив службу Марків. Окрім того, в рамках свідчень французький журналіст надав відеоряд. При цьому, за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram