ГоловнаПолітика

У Києві відбулося підготовче засідання суду у справі Шабуніна

Йому загрожує до 5 років за удар в обличчя блогера Філімоненка.

Дніпровський районний суд Києва у вівторок, 30 січня, провів підготовче засідання у справі про побиття відеоблогера Всеволода Філімоненка керівником громадської організації "Центр протидії корупції" (ЦПК) Віталія Шабуніна. Слухання справи по суті розпочнеться 9 лютого о 14:00, повідомляє кореспондент LB.ua.

Суд викликав на засідання свідків обох сторін. Серед них - екс-голова одеської митниці Юлія Марушевська, член ЦПК Олександра Устинова та її хлопець.

Шабуніну інкримінують завдання тілесних ушкоджень середньої тяжкості журналісту - ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України, йому загрожує до 5 років позбавлення волі. Адвокати Шабуніна вважають справу сфальсифікованою і наполягають на перекваліфікації злочину за ст. 126 КК (удар, який не призвів до тілесних ушкоджень).

Про фальсифікацію справи, на думку адвоката Дениса Овчарова, свідчить те, що в матеріалах справи відсутні оригінали медичних документів, зокрема рентгена, які були зроблені в першій лікарні, куди звернувся Філімоненко в день "побиття".

Крім того, зазначив Овчаренко, Шабунін ударив Філімоненка в ліву частину обличчя (що видно на відео і записано в матеріалах справи), а експертиза виявила гематому на правій частині. Слідство відмовило Шабуніну в проведенні додаткової незалежної медичної експертизи.

Філімоненко у відповідь сказав, що провів цю експертизу за власні кошти.

Він приніс з собою на засідання прапори ЄС і США. На його думку, країни Заходу на його боці "як журналіста, який постраждав".

Нагадаємо, 8 червня 2017 року поблизу Дніпровського військкомату Шабунін ударив Філімоненка по обличчю. За словами голови ЦПК, блогер спровокував його образливими словами. Філімоненко заявляє, що лише виконував журналістське завдання і демонстрував Шабуніну посвідчення. Того ж дня Філімоненко оббризкав Шабуніна перцевим балончиком.

Шабуніну спочатку закидали статтю 345-1, але в зв'язку зі зверненням представників ЗМІ та громадськості з приводу професії Філімоненка першу підозру було складено за м'якшою статтею 122 КК (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження). 15 січня 2017 року справу перекваліфікували назад на статтю 345-1.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram