ГоловнаПолітика

Інститут Горшеніна і Фонд Фрідріха Еберта презентували в Берліні опитування "Українське суспільство і європейські цінності"

Українські і німецький експерти, представники МЗС Німеччини, ОБСЄ, депутати Бундестагу, Європейського парламенту і журналісти обговорили питання взаємовідносин з Україною.

У понеділок, 29 січня, в головному офісі FriedrichEbertStiftung у Берліні відбулася експертна дискусія на тему «Українці і європейські цінності. Наслідки для зовнішньої політики ЄС і Німеччини», в якій узяли участь українські та німецькі експерти, представники МЗС Німеччини, представники ОБСЄ, депутати Бундестагу, депутати Європейського парламенту і журналісти, які спеціалізуються на питаннях зовнішньої політики і взаємин з Україною. Модератором виступив директор Представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі Марсель Рьотіг.

На початку заходу делегація Інституту Горшеніна представила результати соціологічного дослідження «Українське суспільство і європейські цінності», проведеного у співпраці з Представництвом Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі у квітні-травні 2017 року. Зокрема, віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко нагадав, що більшість українців визнають європейські цінності основою успішного суспільства. При цьому респонденти назвали мир найважливішою цінністю для себе, підкреслив експерт.

Протягом обговорення Нільс Шмід (Nils Schmid), депутат Бундестагу (фракція СДП) висловив припущення, що в отриманих соціологами цифрах є і політична кон'юнктура. Німецький політик пояснив, що коливання числа прихильників ЄС, «свого шляху» і вступу в НАТО, а також відсоток тих, хто готовий до радикальних політичних дій, вказують на те, що політичні події в країні впливають на думку респондентів. А цінності більш стійкі до впливу зовнішніх факторів, додав він.

Зі свого боку Карстен Фогт (Karsten Voigt), депутат Бундестагу з 1976 по 1998 рік (фракція СДП), висловився за більш прагматичний підхід до визначення ЄС і тих основ, на яких Союз тримається. На думку депутата, цінності є основою успішного суспільства, але ЄС як вільний союз європейських держав був побудований і на інтересах. «І цілком справедливі закиди з боку деяких політичних сил в Україні, що квоти на постачання української продукції на європейський ринок вичерпуються для України протягом місяця-двох», - зазначив він. При цьому Фогт запропонував підняти квоти, щоб врахувати інтереси українських виробників.

З думкою Фогта було співзвучне висловлювання Міріам Космель (Miriam Kosmehl), провідного експерта Bertelsmann Stiftung. «Асоціація з ЄС і європейська інтеграція - це тільки спосіб реалізувати те, чого прагнуть українці - добробуту, верховенства права, демократії». У той самий час експерт порушила питання, які політичні сили в Україні є провідниками європейських цінностей, припустивши, що, можливо, в політичному дискурсі в Україні уявлення про них викривлене і не доноситься повною мірою до пересічних українців. Крім того, Космель вважає, що відсутність реальної конкуренції в українській політиці не сприяє тому, що відповідальні політичні сили з раціональною пропозицією для виборців отримують владу.

Експерта підтримав Вільфрід Їльге (Willfried Jilge), співробітник програми з вивчення Росії, Східної Європи та Центральної Азії в Центрі Роберта Боша для Центральної та Східної Європи, DGAP. Він висловив думку, що неприпустимою є ситуація, коли демократичні цінності здискредитовано, як це сталося в Росії. В такому разі реформи будуть також дискредитовані і популістські політичні сили маніпулюватимуть цим, констатував експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram