ГоловнаПолітика

Умеров і Чийгоз у Європарламенті розповіли про порушення прав людини в Криму

"Нинішня влада Криму й гадки не має, що таке права і свободи людини".

Умеров і Чийгоз у Європарламенті розповіли про порушення прав людини в Криму
Выступление Ахтема Чийгоза в Европарламенте
Фото: стопкадр видео

Заступники голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз 24 січня виступили в Європарламенті на слуханнях, присвячених ситуації з правами людини в анексованому Криму.

Вони різко розкритикували дії Росії на території українського півострова.

"Навіть після поверхневого дослідження залишається враження, що нинішня влада Криму й гадки не має, що таке права і свободи людини чи народу. Сотні облав і обшуків, сотні затримань і арештів, сотні адміністративних арештів і штрафів, сума яких обчислюється мільйонами рублів. Десятки людей викрадено за участю влади і парамілітарних організацій, створених цією ж владою. Деякі з викрадених знайдені вбитими зі слідами знущань і тортур. Десятки політично мотивованих кримінальних справ, десятки засуджених, більшість із них - на великі терміни: 5 років, 15, 20 і навіть 22 роки. Десятки обвинувачених на стадії так званих судових розглядів. Постійний тиск на адвокатів, обмеження діяльності журналістів, провокації, заборона діяльності представницького органу кримських татар Меджлісу кримськотатарського народу", - розповів Умеров.

Він вважає, що міжнародна спільнота повинна тиснути на Росію санкціями і бойкотом.

"Поки Росія без будь-яких умов не залишить у спокої Україну, не забереться з Криму і Донбасу, ні в якому разі не послаблювати і, тим паче, не скасовувати економічні санкції; продовжувати політичний тиск у вигляді заяв, доповідей, резолюцій; оголосити бойкот Росії в спортивних і культурних заходах. Економічні санкції і бойкот необхідно посилювати і розширювати доти, поки вони не стануть ефективними настільки, що Росія сама відмовиться від Криму і піде з Донбасу", - заявив Умеров.

Він також закликав членів Європарламенту завжди пам'ятати, що "зараз це Україна, а завтра це може бути територія і вашої країни".

Ахтем Чийгоз теж заявив про численні порушення прав людини в окупованому Росією Криму. За його словами, на півострові зараз відбувається терор.

"Сьогодні громадянин України в Криму - це загроза життю собі, своїм близьким. Сьогодні арешти в Криму - це прояв безжального терору з боку держави Росії. Озброєні до зубів собаки знущаються сьогодні над людьми в Криму. Вони сьогодні насаджують страх і дорослим, і дітям, щоб пам'ятали, підкорилися і перетворилися на бидло, щоб не сміли навіть говорити про якісь права. За що? За те, що ми десятки років користуємося правом, яке розробила міжнародна спільнота, правом ненасильницької боротьби відстоювати своє право на життя, Батьківщину і свободу", - сказав він.

На його думку, Крим став колонією Росії. "Це не частина території, це колонія Росії. Сьогодні там не міст будується, це диявольський міст. Сьогодні там не дорога - я її називають дорогою смерті. Там знищується історична спадщина, там екологія вже в тому стані, який нам потім доведеться століттями виправляти", - заявив він.

Нагадаємо, що Чийгоз і Умеров були засуджені окупаційною владою Криму до позбавлення волі за різними звинуваченнями. У жовтні минулого року Росія відпустила їх після втручання Туреччини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram