ГоловнаПолітика

СБУ розслідує шкідництво в постачанні моторної оливи для танків

У справі фігурує компанія, пов'язана з народним депутатом.

СБУ розслідує шкідництво в постачанні моторної оливи для танків
Архив
Фото: www.dyvys.in

Служба безпеки України підозрює співробітників Міністерства оборони в закупівлі неякісної моторної оливи для танків за вказівкою російських спецслужб. Компанія, яка постачає цю оливу, пов'язана з народним депутатом Олександром Пономарьовим (група "Воля народу").

Про це свідчить ухвалу Шевченківського райсуду Києва від 10 січня.

"За матеріалами кримінального провадження, посадові особи Міноборони України, діючи з відома і за попередньою змовою з представниками спеціальних і розвідувальних органів РФ і суб'єктами господарювання, починаючи з 2016 року, здійснюють дії на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності і державної безпеки України шляхом закупівлі для потреб ЗСУ моторної оливи для танкових двигунів з моторно-експлуатаційними властивостями неналежної якості, використання якої може привести до виходу з ладу бронетехніки і завдати шкоди обороноздатності і безпеці держави", - сказано в мотивувальній частині судового рішення.

Зокрема, встановлено, що 22 грудня 2016 року між Міністерством України та ТОВ "Торговий дім Агрінол" був укладений договір, а також додаткові угоди про постачання 350 тонн моторної оливи для бронетанкової техніки.

Протягом досудового розслідування отримано дані, що підприємство "Агрінол" змінило рецептуру виготовлення оливи, але не провело, відповідно до вимог законодавства України, її кваліфікаційних випробувань.

За результатами випробувань, проведених у червні 2017 року, встановлено, що олива не відповідає нормативним вимогам, що призводить до утворення золи, нагару під час експлуатації двигунів і, як наслідок, виведення їх із ладу.

Понад те, 30 серпня 2017 року правоохоронці вилучили хабар 1,5 млн гривень, які представник "Агрінолу" передав начальнику служби палива і пальних матеріалів тилу командування Сухопутних військ ЗСУ як винагороду за перемогу на тендері.

Крім того, протягом досудового розслідування встановлено, що до зазначеної злочинної схеми причетний начальник 10-го хіммотологічної центру Міноборони, який за грошову винагороду організовував видачу неправдивих протоколів якості на оливу моторну.

Згідно з інформацією СБУ, станом на 6 жовтня 2017 року у зв'язку з використанням неякісної оливи вийшло з ладу понад 20 танкових двигунів.

"Агрінол" - компанія, пов'язана з народним депутатом Олександром Пономарьовим (група "Воля народу").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram