ГоловнаПолітика

ЦДАКР рекомендує Україні ігнорувати пропозицію Путіна про передачу озброєнь з Криму

Наближення нових санкцій змушує Кремль "йти на демонстрацію готовності до пом'якшення позиції стосовно України".

ЦДАКР рекомендує Україні ігнорувати пропозицію Путіна про передачу озброєнь з Криму
Фото: freejournal.biz

У Центрі дослідження армії, конверсії і роззброєння (ЦДАКР) пов'язують пропозицію президента Росії Володимира Путіна про передачу українського озброєння і військової техніки з окупованого Криму з політтехнологією напередодні майбутнього посилення санкцій США і рекомендують українській владі ігнорувати цю пропозицію.

Про це йдеться в повідомленні аналітичного центру, передає "Інтерфакс-Україна".

Відзначають, що наближення терміну введення США нових санкцій проти представників правлячого класу РФ змушує Кремль "іти на демонстрацію готовності до пом'якшення позиції стосовно України".

На думку експертів, повернення української техніки з Криму з точки зору посилення потенціалу армії не буде мати ніякого позитивного ефекту, а, навпаки, спричинить великі фінансові витрати. Крім того, на їхню думку, цей крок може сформувати негативне інформаційне тло навколо України, а також "дозволить Путіну реалізувати задум щодо створення умов для скасування введення США нових санкцій і зняття ЄС наявних".

У ЦДАКР уточнюють, що, за наявною інформацією, представники ЧФ РФ у Криму використовують найбільш боєздатні українські кораблі БДК "Костянтин Ольшанський", корвети "Тернопіль" і "Луцьк" як "донорів" для російських кораблів і розбирають їх на комплектуючі для ремонту.

"Найімовірніше, що український корабельний склад, так само, як авіаційний і бронетехніка, а також системи ППО, зараз розміщені в Криму в непридатному для використання стані", - констатують експерти.

"З урахуванням цих обставин, ЦДАКР рекомендують українській владі не реагувати на офіційному рівні на озвучені російською стороною пропозиції і не погоджуватися на жодні переговори, в тому числі для "попередньої верифікації ОВТ"; офіційно оголосити про недоцільність повернення знищеної небоєздатної техніки з Криму; продовжити роботу в рамках напрацьованих МЗС, Міноборони і Мін'юстом форматів із подачі позовів до міжнародних судів з виплати Росією компенсації за захоплені в Криму українські ОВТ", - ідеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше Путін заявив про готовність передати українській стороні її бойову техніку, що залишилася в Криму після анексії півострова. При цьому він наголосив, що українська техніка "перебуває в жалюгідному стані".

Командувач ВМС України Ігор Воронченко зазначив, що до заяви Путіна про техніку слід ставитися з обережністю, щоб не стати "розмінною картою в кремлівської грі".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram